Bron :http://www.iradio.be/pages/newsv2_binnenland.php

Nederlandstalige FM-piraat in Duitsland uit de lucht gehaald 
 
In het Duitse grensstadje Gildehaus werd zaterdagmiddag een Nederlandstalige piratenzender uit de lucht gehaald door de Duitse en Nederlandse ordediensten. KKA, zo heette de piraat (een afkorting voor "Koning Keizer Admiraal"), zond sinds 9 december uit vanuit een feesttent in Gildehaus, een plaatsje tussen Oldenzaal en Bad Bentheim, op een paar kilometer van de Nederlandse grens.

"PIRAATJE" MET BIJNA 100 KILOWATT ERP
Op zich zou het hier om een fait-divers kunnen gaan, een zoveelste inbeslagname van een radiopiraat, zoals er in het oosten van Nederland honderden bestaan. Het belang van deze inbeslagname bleek evenwel bij nazicht van de apparatuur. De zender van 10 kilowatt was gekoppeld aan 8 gestapelde dipolen, waardoor zowat 70 ŕ 80 kilowatt ERP in westelijke richting geblazen werd op 97.0 MHz. Dit hoge vermogen, gecombineerd met de hoogte van de mast, 103 meter in een maďsveld, zorgde voor een uitstekende ontvangst in grote delen van Nederland, Duitsland en België. Ontvangstrapporten kwamen ook binnen uit Denemarken, Frankrijk en Engeland.  Volgens een melding van DX-amateur
Herman Wijnants drukte het signaal zelfs Radio Donna vanuit Sint-Pieters-Leeuw op dezelfde frequentie weg op zijn ontvangstpunt in Tremelo.

EXTREME ATMOSFERISCHE CONDITIES
Eén en ander valt ook te verklaren door het feit dat er de afgelopen dagen extreme tropo-condities optraden, waarbij verschillende FM-radiostations uit het buitenland plots te ontvangen waren doorheen de uitzendingen van lokale stations. Op plaatsen waar lokaal geen zender aanstaat, kun je op zo'n momenten vrij goed die uitzendingen beluisteren.
 
Meer informatie over de KKA-stunt op het Satwatcher weblog:
http://satwatcher.web-log.nl/index.log?ID=1467042

Foto's van de apparatuur en van de inbeslagname:
http://www.etherpiraten.com/bestanden/KKA/KKA.asp

i-archief:
TECHNISCH AANGELEGD: WIE OF WAT MAG ‘TROPO’ WEL WEZEN? (11/08/2003)

i-redactie (TDC, LVB)