Bron: http://satwatcher.web-log.nl/index.log?ID=1467042

 

Groot RESPECT met hoofdletters


Respect. Dat is het enige juiste woord voor de mensen achter de radiopiraat Koning Keizer Admiraal kortweg KKA genoemd. KKA zond sinds donderdagmiddag uit vanuit Gildehaus, een Duitse grensplaats. Vanmiddag (zaterdag 11 december 2004) werd de zender uiteindelijk uit de lucht gehaald door een gezamenlijke actie van de Duitse en Nederlandse overheid.

Wat is er nu zo speciaal aan een zender welke zich KKA noemt vraagt een onwettende bezoeker van deze weblog zich af. Dat is heel makkelijk te zeggen. Een klein FM zendertje van 10 KW, een mastje in een maïsveld van 108 meter hoog en een stuk of 8 gestackte dipooltjes. Ik heb veel meegemaakt in mijn radioverleden maar zoiets als wat ik hier meemaakte was bij mijn weten nog nooit vertoond in de 31 jaar oude Nederlandse landpiraten geschiedenis.

Al vanaf het eerste moment dat de zender in de lucht was regende het luisterrapporten. De ene nog indrukwekkender dan de andere. Den Helder goed ontvangst, Zierekzee goed ontvangst en ondergetekende scheurde door het Zuid-Hollandse landschap met de autoradio zonder enige vorm van ruis op de FM 97,0 MHz, de uitzendfrequentie. Toen dacht iedereen al dat dit de grootste stunt was welke een Nederlandse radiopiraat had uitgehaald. Het evenaarde minimaal de stunt welke Rob Rotgans met zijn Atlantis Rotterdam in 1982 uithaalde door enkele dagen met een zender van 10 watt vanaf de Euromast uit te zenden. De overtreffende trap werd voor de twijfelaars onder ons zeker bereikt toen vrijdag bleek dat de zender in half Europa te ontvangen was. Luisterrapporten werden er gegeven vanuit onder andere onderin Duitsland, Denemarken, Engeland, België en Frankrijk.

Natuurlijk kon je er je hele vermogen op verwedden dat het Agentschap Telecom zou gaan optreden tegen de radiopiraat. Immers men had de afgelopen maanden met veel mediatromgeroffel de successen van de actie Etherflits gepresenteerd en door dit radiofeest zou men wel heel erg in de hemd komen te staan. En dat is zeker voor een bureaucratische overheidsdienst in de maand december heel erg koud te noemen.

Radiofeest ja inderdaad radiofeest. Zowel letterlijk (het feest in de feesttent waarvan KKA live uitzond) als figuurlijk (de 10 KW harde radiozender). De AT wilde al vrijdagavond optreden tegen de KKA. Via een peilonderzoek van, de in de regio zeer bekende, controleambtenaren Theo Brouwer en Wim van Essen kwam men er al snel achter dat direct ingrepen niet mogelijk was. De feesttent was immers wel op Nederlands grondgebied gevestigd maar de radiozender stond in een maïsveld even verder op Duits grondgebied. Nog diezelfde avond nam Theo Brouwer contact op met zijn Duitse equivalent Adamski met het verzoek de radiozender op een zo snel mogelijke termijn uit de lucht te halen.

Uiteindelijk heeft het tot zaterdagmiddag 15.00 uur geduurd voordat men tot de gezamenlijke Duits – Nederlandse actie overging. Het maïsveld stond binnen korte tijd bezaaid met de meer dan 100 politieambtenaren en controle ambtenaren uit beide landen. Tijdens deze actie was zelfs de burgemeester van het Duitse Gildehaus aanwezig en werden foto’s genomen en video opnamen gemaakt van radiozender, zendmast maar vooral van de aanwezige toeschouwers van het politie optreden. Het einde van KKA werd uiteindelijk het zelf uitzetten van de zender voordat de politie aanwezig was bij de uitzendlocatie en het verwijderen van afspeelapparatuur in de feesttent door mensen van de KKA zelf. Het draaiboek van de Twentse radiopiraat bij een eventuele actie werkte dus uitstekend en liet dan toch weer de AT in zijn hemd staan.

KKA had gehoopt dat de juridische perikelen rondom een inbeslagname in Duitsland langer zouden duren dan dat men zou uitzenden (dit weekeind tot zondagavond). Echter dit duurde vele malen korter dan normaal het geval zou zijn. Echter door er een halszaak van te maken heeft de AT zo snel kunnen handelen. Opvallend was daarna dat men in Nederland nog mild straft met bestuurlijke dwangsommen want de Duitse deelstaat legde de eigenaren direct een dwangsom op van maar liefst 40.000 euro. En voor dit soort bedragen hou je je zender dit weekeind wel uit. Even opvallend was dat men slechts twee gedeelten van de zender in beslag nam en de rest liet staan, inclusief zendmast

Wat ik me nu afvraag is wat deze jongens van de KKA meer aan verstand hebben dan ingenieurs bij zenderbouwers als Nozema en Broadcast partners. Als laatstgenoemden een zender in de lucht zetten met een vermogen van 40 KW dan is deze in hooguit half Nederland te ontvangen. Zetten deze jongens met een pijpje Grolsch in de hand op een schemerige donderdagmiddag even na het werk een zendertje aan van 10 KW dan hoort half Europa dit. Dit moet toch stof geven tot nadenken.

De historie van radiopiraterij in Nederland heeft er weer een nieuw hoofdstuk bij. En dat in een tijd waarvan iedereen dacht dat het nog bij plaagstootjes van lokale piraatjes zou blijven en het boek radiopiraterij in Nederland definitief gesloten zou zijn. Het moet mensen als Brouwer en van Essen toch ook laten inzien dat iets wat diep in de samenleving geworteld zit niet zomaar kan worden weggesnoeid. Het zou nog mooier wezen als Den Haag door dit radioproject zou gaan inzien dat te maken heeft met verlangens welke er leven onder vele inwoners van Nederland en dat men daar een goed werkbare structurele oplossing voor moet gaan zoeken.

Koning Keizer Admiraal….. goed gekozen naam……. Want jullie waren dit allemaal.