29-08-2006

Dit keer bij een team dat al een jaar geleden de afspraak heeft gemaakt om eens een keer langs te komen. Er kwam maar nooit wat van om eens een kijkje te mogen nemen in de keuken bij dit piraten station. We hebben het over Battum Fm.

 

Wel heb ik het team verschillende keren gesproken bij andere marathon dus eigenlijk leerde ik deze jongens al mooi een beetje kennen. Een rustig team met veel humor en vertier. Vandaag was het dan een keer zover. Ik had nog vakantie en wist van hun uitzenddag die erg onregelmatig is momenteel.

 

Een onbekende rit naar het zuiden van 42 kilometer en waar ik normaal nooit kom. Door de kleine gehuchtjes en de vele drempels wist ik bij dit station te komen.

 

3 koppelbalken

Een enorme mast van 65 meter met erin 8 rossen die ruim in de verte al zichtbaar was, en die je dus ook niet kon missen. Om 8 rossen te koppelen gebruiken ze 3 koppelbalken voor het juiste afstralingpatroon en om het vermogen te verdelen.

 

Een dagje draaien dat was de bedoeling en vanaf zondag wilden ze in de lucht, maar ook hier ging het mis. Sluiting in de antennekabel gooide bijna roet in het eten. De oorzaak was een defecte plug, nadat deze is vervangen kon het signaal de lucht in.

 

Geen soundprocessing?

Het team dat bestaat uit 7 man dragen dus deze naam en ze zenden uit op de 97.00 in stereo en RDS. Soundprocessing in de studio was niet aanwezig en op de vraag is dit alles was, was het antwoord nee. Een cassettedeck staat er nog achter.

 

Ja dat zal zei ik. Jazeker, dus maar even kijken in de ruimte erachter waar de soundprocessing zich bevond. Door ruimtegebrek hebben ze de soundprocessing verplaatst achter de muur waar de studio zich bevindt.

 

En inderdaad een cassettedeck maar daarvoor staat het Behringer-spul, in volgorde van aansluiten: 1 Mastercom MDX4000, 2 UltrafexII EX3100, 3 Edison EX-1 en als laatste dus dat cassettedeck om het eindsignaal te dempen.

 

In de studio werd enkel van cd gedraaid en hier werd gebruikt een dual-player van Denon type DN-D6000 en het mengtafel is een DX-1000.

 

De zender stond opgesteld achter de loods maar was niet goed toegankelijk om foto's te maken vandaar een copy van de zender. Het gaat om een dubbele mosfet.

 

Uitermate welkom bij dit Sallands station en wil dus het team bedanken voor de uitnodiging en voor de sapjes.

 

Filmpje Battum Fm

 

Het enorm maar degelijk gevaarte van 65 meter

 

 

 

Het voormalige zenderhok

De reserve zender

 

 

Cassettedeck als eindsignaal

Soundprocessing

 

 

Weer terug in de studio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er werd me eten aangeboden , nou laat maar

 

 

 

Camera controll

Ter plaatse afrekenen