26-08-2006

Na ruim 41 km rijden was ik op locatie bij deze marathonzender, de Bekende Hollander vanuit Twente. Wonder boven wonder reed ik gelijk goed. Dit kan ook haast niet anders want een dikke 84 meter mast gaf ruim van te voren aan waar je moet wezen.

 

Aangekomen word ik verwelkomd door het team en heb een ruime rondleiding gekregen, allereerst naar de zender. De zender is een exemplaar die je tegenwoordig steeds vaker ziet in Twente. Een 4 x CX250B in de blauwe bak met alles onboard behalve de hoogspanningtrafo.

 

Giga-mast

Ruim 1500 Watt komt van de zender af, continu. De insturing komt van dezelfde bouwer die op 20 Watt staat. Alles staat afgesteld op de 97.60 in stereo en RDS. De antennes die in deze giga-mast van 84 meter staan zijn 4 Rossen, eigenbouw inclusief de koppelbalk.

 

De sfeer is bijzonder goed en het is druk op dit vroege tijdstip. De locatie is niet apart maar wel mooi. Een boerderij is waar ze zitten en waar alles is verwijderd om plaats te maken voor de studio en de gasten. Ook is er een tentje bijgeplaatst voor extra gasten.

 

Geen grote tent deze keer. De gemeente is erg streng dus alles maar binnenhuis en tot kort voor de uitzending zijn de deuren gesloten voor minimale zicht. Loopt het nu echt uit de klauwen, dan gaan extra deuren open voor extra gasten. Hier stond vroeger het vee maar dit is nauwelijks meer zichtbaar, op de waterbakken na dan.

 

Soundprocessing

Een enorm arsenaal aan soundprocessing wordt gebruikt. Alles zit in nette flightcase boxen. Een bekende Behringer DX 1000 wordt gebruikt voor het geluid in de tent maar een ander kolosaal mengpaneel van Behringer de MX3242X wordt gebruikt voor de zender.

 

Bij dit station wordt voornamelijk van vinyl gedraaid, enkel in de nachturen gaat de pc aan voor wat meer rust. Als platenspelers is gekozen voor JB System Pro en de Microfoon een Sennheiser e815S. Ook een dual dd-speler is aanwezig, type XXL CDX-10.

 

De soundprocessing is gigantisch ruim. Om even wat te noemen. Er staat een Edison EX-1; Mastercom MDX4000; Composer MDX2600; Equalizer Ultragraph; en een ultravoice alles van Behringer. De stereo en RDS is er één van Katruud 16 sample.

 

Vroege morgen?

Het team bestaat uit 4 man die de marathon mogelijk maakt. Ze zijn begonnen op de 25-08-2006 om 19:00 uur en gaan door tot 27-08-2006 tot in de late uurtjes of misschien wel vroege morgen van de 28-ste.

 

Over afstanden hebben ze niks te klagen met dit vermogen. Noord-Brabant is al bereikt en dat is goed te noemen. De verzoekjes komen voornamelijk vanuit richting Zuid en ze lopen via de computer binnen. Een prachtige uitvinding.

 

Ik heb vanmiddag genoten bij dit station en ben weer langer gebleven dan is voorzien. De sfeer, de sapjes en de aangeboden gehaktbal maken deze hobby toch wel weer mooi. De rust en de sfeer die dit station compleet maakt, geeft het een zeer goed geheel.

 

UPDATE: Zondag is de zendmast getroffen door bliksem waardoor de zender werd vernield. Na korte tijd waren ze weer in de lucht met gehalveerd vermogen.

 

Filmpje Bekende Hollander I Filmpje Bekende Hollander II

 

 

Opstelling van de zender

De stuurzender

Eindtrap

 

Hoogspanning voeding voor de CX

 

Soundprocessing

 

 

Onder de monitor staat de voeding alleen voor het mengpaneel

 

 

 

 

 

Een enorme voorraad vinyl

 

 

 

 

 

 

 

 

De Bardames

 

 

 

 

Mooi hé rechter t-shirt piraat in opleiding