29-04-2006                 Foto’s: Wilco & tekst: Richard.

Chipsvént

Slimme jongens wel van station Chipsvént uit Noordoost-Twente. Terwijl de bekende piratenfrequenties overvol waren, was de 106.8 MHz vrij en daardoor waren ze zelfs bijna ruisvrij (mono) in Zwolle te ontvangen. Chipsvént is een echte marathonzender. Deze vriendengroep van 10 personen zijn een paar jaar geleden begonnen met zenden. Steeds een weekend, drie keer per jaar en altijd op 106.8 MHz.

Het is allemaal rustig begonnen. Eerst met een geleende zender en mast, daarna hebben ze steeds meer zelf aangeschaft. De zender moest van goede kwaliteit zijn en daarom kochten ze een enkele Mosfet, met een goede stuurzender van 4Watt. De eindtrap gooit op de 2 Rossen bijna 300W eruit.

De uitzendlocatie is wisselend maar dit keer kwam het signaal uit de ‘keet’ van het team. Een mooi en groot tuinhuisje, van alle luxe voorzien. De bar/studiomeubel zag er prachtig uit en is door één van de teamleden zelf gebouwd. Echt vakwerk.

De apparatuur was relatief eenvoudig. De meeste muziek kwam uit de twee draaitafels van Skytec, een enkele keer vanaf cd. Deze bronnen waren aangesloten op de Behringer DX-1000 mengtafel. Daarna ging het audiosignaal rechtstreeks de stereocoder in, zonder equalizer of compressor ertussen.

Op de radio klonk allemaal heel zuiver. Dat is de kracht van een goed mengpaneel, vertelde één van de teamleden. Normaal staat er een ander mixer in de keet maar bij een marathon komt de DX-1000 ertussen. Via de ledjes op een cassettedeck hielden ze het niveau in de gaten.

De mast en zender stonden 100 meter verderop. Doordat in de studio al de stereocoder stond, hoefde maar één hoogwaardige coaxkabel uitgerold te worden. In een oude legertruck (‘pa’s hobby’) stond de zender rustig te draaien en werd het signaal van Chipsvént de ether in geslingerd via de 30 meter hoge mobiele mast.

De mast is een bijzonder verhaal. Eén van de teamleden zag het onderste stuk ergens staan en vroeg of de kantelmast te koop was. Dat was het geval en ze hebben er een mobiele mast van gemaakt.

Het onderste kantelbare gedeelte van de mast staat op een grote betonnen plaat. Die ligt op een onderstel dat achter een trekker kan worden gekoppeld. Nu moet de complete mast nog met de hand omhoog worden gedraaid, maar een elektromotor om deze klus te automatiseren, ligt al klaar.

Station Chipsvént bedankt voor de uitnodiging en de uitleg en succes met de komende marathons.

 

 

 

 

 

De motor die nog geplaatst moet worden op de mobiele mast.

De stuurzender

Stuurzender en de eindtrap

Streocoder