09-06-2006 Richard  Wilco en Willem.

09-06-2006

Een team dat mij compleet heeft doen verrassen. Helaas waren ze dit weekend vaak niet te beluisteren in Ommen dus er maar naar toe na 3 e-mails van hen. Alles op verzoek zoals altijd, alleen dit team heeft wat extra’s, heb ik het gevoel. En dat bleek ook wel, we werden bijzonder gastvrij ontvangen. Uiteraard ken ik al een groot deel van het team maar ook als buitenstaander zal je er thuis voelen.

 

Zender

Met alle trots lieten ze de zender zien en wat voor één. Een gigantisch uit de kluiten gewassen R&S-kast, maar wel een heel oud beesie. Heerlijk om dat ding te zien werken dat stukje nostalgie. De kast staat dan ook te pronken voor de rest van het publiek, voor iedereen die hem wil zien. Deze kast, type RS1001, is waarschijnlijk gebouwd in de jaren zestig. De zendbuis is bovenin duidelijk zichtbaar door het venster te bewonderen. Een prachtige rode gloed komt ervan af.

 

Het is de eindtrap die zo bijzonder is. De stuurzender en de eindtrap om deze zware 10 kW te voeden vallen eigenlijk in het niet. De sturing is een type die veel voorkomt en is voor 130 euro gekocht. Daarachter staat een dubbele Mosfet te blazen die 500Watt afgeeft. Dit vermogen is nodig om de zware eindtrap te voeden. Uiteindelijk staat de eindtrap te blazen op een dikke 5700 Watt maar hij kan meer, veel meer geven.

 

Hooiblazer

Ik als zenderliefhebber heb staan genieten hoe alles met dit oude spul draait, prachtig gewoon. De tijd dat ik naar de zender sta te kijken duurde één van de teamleden wat te lang en hij gaat verder babbelen met Richard. Improviseren dat kunnen de jongens, als koeling wordt een oude hooiblazer gebruikt met een giga overcapaciteit aan motorvermogen (5,5 kW).

Ook is er een geïmproviseerde antenneplug. Wel heel apart, deze hebben ze zelf gemaakt, maar ziet er zeer goed uit.

 

Inmiddels ga ik de zender-keet uit, op weg naar de tent die ernaast staat opgesteld. Vanwege de hitte hebben ze de zijflappen eraf gehaald en het is heerlijk koel daar. Eerst nog even de zendmast, een telescoopkraanwagen, bewonderen. Acht Rossen op meer dan 80 meter hoogte richting zuidwest zorgen voor een gigantisch bereik, vooral richting de Randstad.

 

Ïs dat alles?

De studio dan. Onderweg hadden we ons heel wat voor gesteld betreft de soundprocessing. Maar wat bleek, een Tripple C met de Dualflex Pro van Behringer, that’s all. De Dualflex zorgt voor extra bass en hoog en verbreding van het stereo-effect. Is dat alles zeggen we, Yep.

Nu weet ik het helemaal zeker, na Duitsland (dag Soundprocessing) letten we er helemaal op. Hoe minder er achter staat, hoe mooier het klinkt. De basis moet goed zijn, daar gaat het om. Dit hebben we ook bevestigd gekregen van grote piraten die zo draaien. Niet teveel erachter maar zorg voor een apparaat met een goede klank. De stereo- en RDS-coder, in één klein printje, stelt niet zoveel voor maar weet zich, door het hoge vermogen, goed te houden. Geen ruis ed, waardoor de klanken goed zijn te noemen.

Alleen CD

Toch wel vreemd een team waar velen een behoorlijk piratenverleden hebben, die tot in de jaren 80 teruggaat. Want laten we niet vergeten in de jaren 80 waren de Veluwe en Frieslandse piraten  heer en meester op de FM-band. Dit beetje respect komt weer boven bij dit team. Niet moeilijk doen maar gastvrij ten opzichte van de luisteraar, je draait voor de luisteraar en niet voor de piraten. Dat er maar een handjevol piraten luistert, ten opzichte van de duizenden, misschien wel tienduizenden luisteraar, weten ze maar al te goed.

 

Toch gaan er wat vragen jeuken als ik dit team zie draaien. Ze zijn veelal ervaren en hebben voor een kapitaal aan singels op zolder staan, waar niets meer wordt gedaan. Je begrijpt hier wordt alles van cd gedraaid en iedere piraat neemt zijn eigen cd’s of dvd’s mee voor de uren dat ze draaien. Hiervoor gebruikt dit team de dubbele CD-speler TEC2500 en voor de MP3-tjes staat er een eenvoudige DVD-speler. Daarnaast zijn er nog 2 md-spelers en een computer met de sponsornamen.

 

Giga verzoekjes

Dit team van 6 piraten heeft besloten dat om zondagmiddag 12:00 uur de zender uitgaat vanwege het WK-voetbal. Ze hopen op een goede afloop. Tot ons bezoek was het allemaal de moeite waard geweest en dat bleek ook wel door de giga vele verzoekjes die ze binnenkregen via de gsm en daarna handgeschreven gepresenteerd werd.

 

Het is prachtig om piraten te horen uit deze jaren en lijkt wel als deze club van de jaren 80 op één lijn liggen, geen onzin maar gaan. En nog even de heel speciale maskotte noemen. Op de studio-apparatuur staat een reserve zendbuis van Siemens te pronken. 

 

Ik wil het team bedanken voor de uitnodiging en vooral de zender LEO –in de jaren 80 actief op de middengolf- die de locatie beschikbaar stelde.

Zaterdagavond richting de Veluwe voor een avondimpressie 

Bij aankomst op de snelweg was duidelijk de mast te zien, die torenhoog boven de bomen uitstak. Een super mooi gezicht, dus ik had al snel gezien waar we heen moesten. De snelweg af en super mooi, ze hadden al aangegeven hoe we moesten rijden. Bij aankomst in de feesttent was het al supergezellig in de tent. Wat een sfeer. Dit maak je niet vaak mee, wat niet wil zeggen dat het bij andere marathonzenders niet goed is. 

Eerst de mooie zender bekeken en maar weer de tent in, want ik zag behoorlijk veel bekenden van vroeger. Naarmate de avond vorderde, liep de feesttent ook aardig vol en de sfeer werd er alleen maar mooier en beter op.  Ik heb veel respect voor deze mensen en hoe ze dit in elkaar hadden gezet. Ook de sponsoren waren goed vertegenwoordigd in de uitzending.  Helaas hadden een beetje pech dit weekend. Er waren al 2 aggregaten gesneuveld en toen ik net naar huis wilde gaan, gingen de lampen flikkeren en daar ging nummer 3. Wonder boven wonder -zelfs laat in de avond- stond de sponsor weer met een nieuwe en wel binnen 5 minuten. Ik stond even met open mond hoe snel dit werd geregeld. Ook ging er in de nacht van alles mis. De koppelbalk fikte er midden in de nacht uit.  En ja hoor de kraanmachinist werd gebeld en na een paar uur konden ze weer de lucht in. Maar ook de nieuwe koppelbalk hield het niet lang uit. Omstreeks 7:30u ging die ook in de brand. Er werd besloten dat de koppelbalk voor de paar uur dat ze nog zouden draaien, niet meer werd gemaakt. En dat betekende een paar uur eerder dan gepland, einde uitzending.  

Namens mij het was super gezellig tot de volgende keer

door Willem (Club Digitaal) 

Fotosessie Clubdigitaal

 

Filmpje Club Ongeregeld  Uitzending   Diversen

 

 

 

 

 

 

Stuurzender

Tussentrap  dubbele mosfet 500watt

De buis van de zender

 

De schitterende nostalgische zender

Prachtig die oude meters er boven

Inschakelveld

 

 

 

Hier zie je de buis duidelijk gloeien

 

Koeling van de zender, de warmte wordt uit de buis onttrokken

 

 

 

 

De zelf gemaakte plug

 

100KVA staat hier te brullen al is het wel de 2e dit weekend

 

Microfoon echoversterking

 

 

Simpele Stereo en RDS

Tripple-c als sound Processing