23-12-2006

Je hebt soms van die piraten waarvan je denkt, daar zou ik wel eens een impressie willen houden. Nou dit piratenteam is er zo n. Al 15 jaar verzorgen ze de kerstmarathonuitzending vanuit het Drentse land. Een speciale gebeurtenis toch altijd weer en als bijna vaste luisteraar elk jaar, is het me een eer om hier een impressie over te houden.

 

Zender

Met zijn 4,5 kW uit een zware R&S-zender en zijn 48 meter hoge zendmast slingeren ze de platen de ether in en alles op de frequentie 95.90 in stereo en RDS. Enkel de R&S die 1 keer per jaar wordt gebruikt, haperde weer eens. Zoals je wel vaker ziet met deze kasten. Een monteur moest er aan te pas komen om haar weer aan de band te krijgen.

 

Zes antennes staan in de mast en een zender van type 10 kW en maar 4,5 kW erop, hoe kan dit? Eenvoudig de antennes kunnen het vermogen niet aan en om toch alles heel te houden staat die op 4,5 kW. Ook de koppelbalk is niet berekend op het volle vermogen.

 

Studio

Deze is klassiek aangekleed en van alle voorzieningen voorzien. Veelal wordt van vinyl gedraaid. Hier gebruiken ze 2 Reloops voor, type RP-6000MKS5. De mengtafel is van Soundcraft Spirit-ES. Verder wordt er gebruik gemaakt van 2 stand alone cd-spelers van Sony. De soundprocessing die ze gebruiken is een Triple-C van TC.

 

Ook de ruimte waar de studiogasten zich verblijven ziet er verzorgd uit. Voor deze uitzending is een grote tent naast de studio geplaatst voor de optredens van artiesten wanneer het druk gaat worden. En dat wordt het.

 

Maar was dat 15 jaar geleden ook zo?

Eigenlijk wel, al was de mast niet zo hoog en het vermogen niet zo sterk. Ook was de studio veel simpeler met een team van 2 man. Ze zijn begonnen in 1992 met een vermogen van destijds 300 Watt, dat veel was in die tijd. De antennes waren open dipolen, 2 stuks, gekoppeld doormiddel van 75 Ohm kabel. Enkel het team heeft nu een formatie die bestaat uit 10 piraten.

 

Niets geen commercie en marathons kwamen ook veel minder voor, maar een succes was het zeker. Jaren hebben ze kunnen blijven draaien tot 1996, toen ze tijdens de kerst er 3 keer zijn uitgehaald. Een zwaar jaar maar door de vele duizenden luisteraars zijn ze ermee doorgegaan, er is gewoon vraag naar dit soort uitzendingen.

 

Family Radio is inmiddels een begrip geworden waar velen elk jaar met genot aan de radio zit gekluisterd om te luisteren.

 

Luisteraars

En gezellig is het nog steeds, en eigenlijk niet zoveel veranderd, de verzoekjes worden allemaal afgelezen door een duo die ze om en om voorlezen. Dit creert een gezellige sfeer met veel humor tussendoor, ouderwets en toch weer modern.

 

Maar de luisteraars kunnen ook live in de uitzending komen. Daartoe is een T65-toestel (zon ouderwetse PTT-telefoon met draaischijf) aangesloten op de mengtafel. Prachtig, oude tijden doen herleven, en dat het er nog is.

 

Jannes

Elke jaar zijn er live-optredens onder wie van Jannes. Deze zanger is hier ooit begonnen met optredens en in het begin zong hij voor 3 man. Meer was er gewoon niet aanwezig. Dit weerhoudt Jannes er niet van om tot nu toe elk jaar terug te keren bij dit piratenstation om op te treden en zich te vermaken tussen het publiek.

 

Ik wil het team bedanken voor de uitnodiging en voor de aangeboden hapjes drankjes, kalender en muts.

 

Een naam als piratenzender die waar gemaakt is.

 

Filmpje Family Team