30-04-2006 Door Richard            

Negen te gekke DJ’s en een oude brandweerwagen. Onder dat motto zat dit weekend Plankgas vanaf het Sallandse gras aan de band. En hoe!

Plankgas wordt gevormd door vier piratenteams. In totaal 9 man sterk, besloten ze de koppen bij elkaar te steken voor een piratenstunt in Salland.

Kosten nog moeite werden gespaard om een zware zender aan te schaffen. Dit keer geen R&S-kast, maar een -zo op het oog- nog mooiere zender van Telefunken. En 6 (dure) fabrieksantennes uit Italië.

Niets zou een lang weekend zenden meer in de weg staan. De opbouw ging op zich goed, alleen het zenden liep wat anders. Vrijdagmorgen stond, na een lichte vertraging, de zender aan de band. Maar een uur later was het feest alweer voorbij. Na een harde knal viel de zender uit. Kortsluiting ergens in de eindtrap.

De hele dag is geprobeerd de storing te verhelpen. Zonder resultaat. Rond zes uur besloot men een vrachtwagen te regelen en het gevaarte van 1000 kg naar de leverancier te brengen.

Daar was de fout snel verholpen. Een isolator, vermoedelijk door vocht, bleek doorgeslagen.

Vrijdagavond om half elf was Plankgas weer in de ether, 9 kW sterk. Alleen zakte de spanning te ver in. Precies om middernacht werd er via-via nog een tweede aggregaat geregeld. Hé, hé, eindelijk draaide Plankgas, maar de stemming was er niet beter opgeworden bij de teamleden.

Zaterdagmorgen sloegen de ontvangstposten in den lande op hol. Het signaal was keihard, alleen de modulatie wat minder. Bovendien verergerde dat alleen maar. Het geluid werd steeds zachter. Het blijkt dat een kast een veel harder ingangssignaal nodig heeft dan een moderne PLL-stuurzender. Het lukte niet om een harder signaal uit de studioapparatuur te laten komen.

Gelukkig bleek Salland, néé Nederland het allemaal luid en duidelijk te ontvangen. Reacties kwamen er uit Noord-Groningen en Zuidwest-Brabant (Roosendaal) en zelfs uit Osnabrück in Duitsland.

Zaterdagavond werd er een echt feestje gevierd met een twee uur durende optreden van Silvia. Het humeur van de teamleden, was in één klap weer goed. Zondagmorgen lukte het ook om eindelijk de modulatie wat harder te krijgen, maar echt fraai was het nog niet.

Gelukkig bleek men massaal te luisteren. Zondagmiddag was het al vroeg beredruk in de tent. Het leek wel een officieel dorpsfeest. Buurtbewoners kwamen een kijkje nemen en fietsers stapten spontaan af voor een kop koffie.

De grote zender onder een afdakje midden in het weiland trok veel bijkijks. Net zoals de antieke ladderwagen waarop de zendmast was gemonteerd. Totale hoogte zo’n 48 meter.

Als klapper kwam ook nog Stef Ekkel ’s middags langs voor een gastoptreden. Ook zondagavond was het een echt piratenfeest.

De studioapparatuur was relatief eenvoudig. Een dubbele cd-speler van Dar Audio, minidisk van Sony voor de jingles en de Behringer VMX-1000 als mixer. De meeste muziek kwam uit de laptop. Op de harde schijven stonden 21.000 muziektracks. Het softwarepakket Raduga speelde ze naadloos af. Via de equalizer Ultragraph van Behringer ging het signaal rechtstreeks de stereocoder van R&S in, zonder soundprocessing.

Plankgas bedankt voor de uitnodiging en gefeliciteerd met het voltooien van de eerste marathon.