24-03-2006             Reportage by Clubdigitaal

Deze keer ben ik op weg naar de provincie Overijssel naar een locatie waar behoorlijk wat piratenzenders actief zijn. De meeste draaien met ongeveer 300Watt.

Een tijdje geleden hebben een paar stations de hoofden bij elkaar gestoken. Het gaat om de ZZN, de Amahoela, Silvia, Zwarte Zwaluw, Tina en de Tijdbrekers, de Dorpsgek en de Grote Knooier, de Vliegenier en de Valentia. Ze wilden ook eens wat signaal door Nederland verspreiden.

Er werd geld bij elkaar gebracht en zo ontstond er een groot piratenteam onder de noemer RCK ( Radio Combinatie Kampen ). Dus moest er ook een grote zender komen die veel vermogen kan maken. Er werd een Cel-zender met een Telefunken- stuurzender aangekocht en die moest helemaal uit Berlijn komen. Maar daarmee waren ze nog niet klaar want er moesten natuurlijk antennes komen en kabel die het grote vermogen aan kan. Daarvoor werd een antenne- en kabelspecialist ingeschakeld. Die leverde 8 rossen en natuurlijk superdikke kabel.

Alles werd voor vrijdag kant-en-klaar gemaakt zo dat om 18.30 -zo laat mogelijk- de mast omhoog kon worden gehesen zodat ze om 19.00 uur de lucht in konden gaan.

N een paar meter ging het al mis. De mast knikte en kon nog net worden opgevangen door een van de medewerkers zodat er niks aan de antennes mankeerde. Wel zonk hen de moed in de schoenen, maar door even rond te bellen kwam een bekend station uit de omstreek met de benodigde mast richting de locatie. Daar werden met spoed de antennes in geplaatst zodat ze alsnog de lucht in konden.

Natuurlijk werd er ook een hoogwerker gebruikt om een beetje hoogte te krijgen maar die kon niet de gewenste hoogte halen en zo werd de tophoogte 32 meter. Om 0.30 uur was het zo ver, de zender had er veel zin in en bracht 10 kW op de klok. Dat werd een beetje teruggezet naar 4.5 kW zodat ze eerst even konden bekijken of alles goed ging.

sí Morgens werd de zender alsnog opgeschroefd naar 8 kW perfect maar in de studio ging het mis. Er werd van vinyl gedraaid en plots gingen de pick-ups achter uit draaien, door instraling, dus moest er van PC en CD worden gedraaid.

Voor de rest was iedereen van harte welkom en was het supergezellig in de schuur. Je kon krijgen wat je wilde, want de drank en frisdrank was gesponsord en werd dus niet verhandeld. Je kon natuurlijk wel een vrije gift doen wat erg gebruikelijk is.

Ik wil iedereen van de RCK bedanken voor de sappies en de happies tot de volgende keer.

Filmpje RCK