29-04-2006                Tekst: Richard & fotos: Wilco.

Rood-Wit-Blauw (RWB)

Vanuit Zuid-Twente draaide het RWB-team hun marathon, die op vrijdagmorgen startte en zondagavond eindigde. Voor dit team van 7 leden is een marathon tijdens koninginnedag een traditie die zon vier jaar geleden begon.

Eerst onder een andere naam, maar toen het groepje zendamateurs groter werd, veranderde de naam in Rood-Wit-Blauw, kortweg RWB.

De locatie was prachtig, schitterend gelegen in het bosrijke Twentse Landschap. De bijna 40 meter hoge mast met vier Rossen stond zelfs redelijk verscholen tussen de bomen. In een schuur is de studio gevestigd en via een muur van lege kratten Grolsch komt de bezoeker er terecht. Kijk dat zijn de leuke details.

De studio was sfeervol ingericht en de lichtinstallatie gaf het een professioneel tintje. De terrasverhitter en warmtekanon moesten helaas nog voor extra warmte zorgen. Het weer, h.

De overbekend mixer Behringer DX-1000 vormde het hart van de studioapparaat. De muziek kwam uit de dubbele CD-speler van Numark. Voor het draaien van cds is gekozen omdat het gewoon gemakkelijker is en er ontstaat geen schade aan de dure platencollectie.

Voor spraak gebruikte RWB een galmapparaat van Lexicon, gevolgd door een compressor/limiter van D&R. Het signaal uit de tafel ging via een uitgebreide equalizer rechtstreeks naar de zender. Geen soundprocessing dus, maar door enkele frequenties via de equalizer te versterken ontstond er toch een fris eigen geluid.

Natuurlijk willen we ook de zender even bekijken. Das geen probleem. De deurtjes van de aanhangwagen gaan open, en ziedaar, een prachtige eindtrap met dubbele CX (750Watt) glimlacht ons toe. De variac en trafos zijn zelfs netjes ingebouwd en ook de koeling voor de CX-en ontbreekt niet. Een losse blower zorgt voor extra luchtstroom. Voor de eindtrap staat een losse transistorgestuurde eindtrap, die zon 14Watt geeft. Als eerste in de zendketen vinden we een PLL-modulator van Profline met ingebouwde stereocoder. De RDS komt uit een los kastje.

Een kleine tegenvaller was de kortsluiting bij de koppelbalk. Daarom moesten ze donderdagmiddag de mast weer kantelen, maar dat ging allemaal vrij snel. Er zijn plannen om voor de volgende marathon een nieuwe mast te bouwen die nog hoger wordt. Plannen genoeg dus.

Al-met-al weer een prima marathonsfeer, met biertjes, drankjes en de eigengemaakte gehaktballen, die ook deze impressiemakers prima smaakten. Nog dank daarvoor.

 

 

 

 

opstelling zendapparatuur

De proffline en de eindtrap met erin de BGY32

Dubbel CX

 

Soundprocessing