12-04-2006

Op de radio in Ommen de Rooie Diesel erop staan en vanwege een eerdere misgelopen afspraak er maar blind naar toe.

Aangekomen in de locatie trok ik van te voren de stekker van de antenne uit de autoradio om ze te lokaliseren, maar geen signaal.

Het station heeft van te voren de band verlaten, in overleg met een andere piraat die ook op dezelfde frequentie draaide.

De sport om ze blind op te zoeken is leuk, maar dan moet je wel signaal hebben. Afijn bellen dus. Bij aankomst van de studio belden ze even de betreffende piraat op om toch even te kunnen uitzenden voor de impressie. Het leuke is dat dit geen enkel probleem was.

De zender werd aangeslingerd, een dubbele CX als eindtrap, en achter een doek stond de stuurzender. Niet zomaar een stuurzender maar één uit oude tijden.

Een buizenzender met een ECC en QQE03/12 die de dubbele CX aanstuurden. De CX liep rustig op 500Watt. Uitgezonden wordt er in mono, zonder RDS.

In deze tijd niet altijd even verantwoord zo'n stuurzender zonder PLL, maar ze zitten niet in de bouw. Het voordeel van deze zender is wel dat ze een warm geluid hebben en niet vlak en eentonig. Aangezien ze ook geen soundprocessing hebben, komt het geluid prima tot zijn recht.

De studio is relatief klein maar wel schitterend. Een oude koelcel is totaal omgebouwd tot studio, zelfs de koeling werkt nog. Hoe verzin je het!

De gasten verblijven buiten de studio (koelcel). Ze waren op het moment al voltallig aanwezig.

Het team dat uit 3 personen bestaat, draait voornamelijk vanaf CD. Maar ook wordt er af en toe van singel gedraaid, al is de collectie nog niet erg groot, maar dat komt nog wel.

Eerst wordt de mast vervangen. Die is nu 20 meter met erin de 2 Rossen. Deze willen ze graag wat hoger hebben. Maar alles op zijn tijd, vertelden ze.

In 7 sloten tegelijk lopen is geen probleem, maar dat is niet wat we willen.

Wat ik al vertelde, de soundprocessing is simpel en wordt alleen aangestuurd door een mengpaneel, type Mc Crypt SG-100/2. Het niveau wordt in de gaten gehouden door een cassettedeck.

Ook apart is de spraak. Dat ze echo hebben is niet zo apart, maar wel op de manier waarop. Ze hebben de echo van een cd-speler met karaoke-uitgang gehaald.

Kortom, weer mooi om een piraat te zien draaien wat voor velen een low-budget is en wat voor een ander high-budget is.

De luisteraar merkt het in elk geval niet. De verzoekjes bleven binnenstromen.

Rooie Diesel bedankt voor de uitnodiging en gastvrijheid. En op hun verzoek kon alles geplaatst worden.

 

Filmpke Rooie Diesel

 

 

 

Een koppelbalk is niet aanwezig de kabels zijn gesoldeerd

 

 

ECC QQE 03/12 stuurzender die veelal werden gebruikt in de jaren 80

Onderkant van de stuurzender

Milliampère voor de CX

Voeding voor de CX

Kijkje in de CX met spoelen

Studio ruimte apparatuur

Mengpaneel die hier enkel werd gebruikt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koeling van de koelcel niet in bedrijf maar werkt nog wel.