02-08-2006 Tekst Richard foto's Wilco

 

Stichting Vrij Drenthe Kanaal (SVDK), dat is waar we zijn. Op de laatste lange dag van de marathon vanuit het zuiden van Drenthe, die vrijdagavond (28-07) begon en donderdag (03-08) om precies zes uur ’s ochtends eindigde. Het was de vierde marathonuitzending, traditiegetrouw de eerste week van de bouwvak. 

Het liep voor dit team allemaal erg voorspoedig. Vorig jaar werd de marathon na 2 dagen al beëindigd vanwege de bekende dwangsom van het AT. Dit keer werd er geen politie of AT gesignaleerd. Daarom bijna een week luisterplezier op 97.3 in stereo.  

Vrij Drenthe Kanaal wordt gevormd door de piraten Disco Jan, Studio Magnaat, Stienkold, JB, Kleine Stem en Monza. In totaal 11 man sterk. Eigenlijk wilden ze zaterdagmorgen beginnen, maar omdat vrijdagavond alles al klaar was, is na de testuitzending de marathon meteen begonnen. 

Kleine kortsluiting

Problemen kenden ze dit jaar nauwelijks. Of het moet de kortsluiting in de R&S-kast zijn geweest. Bij het opstarten bleek dat spanning op de ring om de zendbuis doorsloeg. Gelukkig was de monteur al na een half uur om de storing te verhelpen. Maar ja, het was nog een testuitzending, dus niets aan de hand. 

De zender, de bekende R&S-kast, leverde mooi 5 kW. Hij kan eigenlijk het dubbele leveren, maar de oude zendbuis trekt dat niet meer. Bovendien klapt dan de spanning in elkaar. De stroom is niet van een aggregaat afkomstig, maar uit een naburige woning.  

Keihard

Het mastje van 66 meter stond er mooi bij. Zes antennes, type zelfbouw, zorgden voor een groot bereik. Opvallend veel reacties kwamen uit Friesland, waar de 97.3 erg vrij is. Maar ook verre afstanden, oa Zwijndrecht onder Rotterdam, werden gehaald. Ook op de Veluwe was het signaal keihard, weet ik uit eigen ervaring.  

De apparatuur was prima voor elkaar. Een mooi mengpaneel van het a-merk Soundcraft, Technics draaitafels (SL-1200), 2 Sony MD-spelers en verder nog 2 CD-spelers. Zo kon iedereen met z’n muziek terecht. De één draaide vrijwel alleen van MD, de ander alleen vanaf single en weer een ander een mix van CD, single en MD. Voor het geluid in de feesttent was een mooie mixer van Dateq (LPM-7) in gebruik.  

Orban Optimod

En ook goede soundprocessing rukt op in Drenthe. Zo keken we tegen een heuse Orban-8200. Het apparaat stond niet al te agressief afgesteld, en deed mooi rustig z’n werk. Het geluid klonk daardoor mooi op één niveau. De teamleden waren dik tevreden over de digitale Orban Optimod. ‘Een machtig mooi apparaat’.  

 

De feesttent, niet al te groot, heeft dit team zelf gekocht. In de bouwvak is het moeilijk om nog een tent te huren. Dat de tent niet al te groot was, bleek geen probleem. Dit weekend regende het nog niet, en dus konden de bezoekers buiten de tent terecht. Een kleine tent heeft een voordeel: ‘Liever een volle tent, dan een half volle. Dat is ook niet gezellig’, was het nuchtere Drentse antwoord.

 

 

 

 

 

5kw op de klok

 

 

Mengpaneel voor de tent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De temperaturen laten het niet helemaal toe voor het zwembad

jahoor hebben we hem weer met 1kg ijs

 

 

Ook de catering was perfect eigen gemaakte soep voor de jongens