04-05-2006     Wilco

In de hitte de auto in waar de temperatuur, volgens het klokje, in eerste instantie ruim 30 graden was. Bakken geblazen richting het noorden.

Op weg naar een marathonzender waar we vorig jaar ook waren, plus 1 dag. Schutse Piraten Combinatie is het station waar we zijn.

Een team dat bestaat uit een 4-tal piraten: Calimeros-Sunstream, Golf Fm en de Parelvisser. Dit is wat anders dan een marathon met 10 man.

De stemming zit er goed in en ze hebben vertrouwen dat de uitzending uitgedraaid wordt dit jaar. Voor hen is dit de 2e marathon.

De opbouw is simpel, geen tent, geen bierkaravaan maar gewoon thuis. En het ziet er ook uit als een zolderpiraat.

Ook het vermogen is niet al te hoog en dat willen ze ook nog zo houden de komende tijd. We weten dat het vermogen steeds hoger wordt en gekker maar nog niet voor ons, was hun reactie.

Wij hebben ook veel plezier aan deze marathon met 150 Watt op de klok en een mast van 25 meter hoog met erin een Televes-antenne.

Er wordt uitgezonden op de 94.50Mhz in stereo zonder RDS.

De zender is wel een heel aparte of beter gezegd de eindtrap. Het is een Mosfet BLF278 wat op zich niet zo bijzonder is. Wel bijzonder is de opbouw.

Zoals vele weten bestaat een Mosfet eigenlijk uit 2 transistoren. Het Úne gedeelte is kapot en hier hebben ze eigenlijk een nieuwe eindtrap voor laten bouwen.

Als zenderverslaafde vind ik het grandioos om te zien hoe ze van de andere helft van de Mosfet weer een eindtrap hebben gebouwd, weliswaar 150 Watt, al kan die veel meer leveren.

De stuurzender is al een oudje maar heeft de laatste keuring op de spectrum keurig volstaan. Als eindtransistor is dat een 2N3553 die maximaal 1W kan leveren en als middentrap een BGY145b die je weinig ziet.

Terug naar de studio, de soundprocessing. Hier zijn we snel klaar mee want die hebben ze niet en de klanken klinken goed.

Als mengtafel hebben ze een ETP PWRM6X voor en bij dit station wordt enkel van CD en MD gedraaid en voor de insturing hebben ze de ledbalk DB-100.

Inmiddels was het tegen 18:00 uur en dus etenstijd op zich niet apart een mens moet eten.

Simpele Hollandse kost: karbode aardappelen en doperwten, enkel hier ging de suiker ipv zout op de doperwten en niet te zuinig ook hahahaha.

Ik noem het maar streekcultuur, maar mooi is het wel, of het lekker is heb ik mijn twijfels over.

Verder zoals jullie hebben kunnen zien was de datum dat we bij dit station waren 4 mei, dodenherdenking.

Ook hier gaan de schuiven naar beneden voor 2 minuten stilte. We hebben de oorlog uiteraard niet meegemaakt vertelden ze, maar respect voor een ieder.

De tv staat er naast voor de exacte tijd en ook hangt er een brief in de studio voor deze belangrijke minuten.

Ik was al thuis om te luisteren naar de piraten en het was overal stil op de band, gedurende 2 minuten. Kippenvel krijg je gewoon. Respect wordt voor 100% afgedwongen voor deze minuten.

Voordat we de impressie afsluiten heb ik nog even gekeken in de schuur waar een schitterende Volvo stond van de jaren 50. Helaas valt dit buiten het gebied van zendpiraten maar mooi was die wel.

Ik wil het team bedanken voor de uitnodiging en de gastvrijheid en de drankjes, en uiteraard gefeliciteerd met het behalen van de marathon op 2-3-4-5 mei 2006

Kort filmfragment SPT

 

 

 

 

 

 

 

 

De print van de 50% mosfet

Hier kan je zien dat de linkerkant van de BLF niet in gebruik is

 

150 Watt op de klok