01-04-2006 door RM

Op naar Toeter FM vanaf het Sallandse platteland. De marathon begon vrijdag in alle vroegte en zou zondagavond eindigen. Een bijzonder team met een bijzondere mast.  

   Vanuit de verte waren de vier Ross-antennes al te zien. Ze stonden bovenop de uitschuifbare ladder van een antieke brandweerwagen. Een prachtig gezicht om te zien hoe zo’n oud stukje nostalgie een nieuwe functie krijgt.

   Door de harde wind was de telescoopladder niet maximaal uitgeschoven. Voor de zekerheid had het team de laddermast nog van drie kanten getooid.

   Toeter FM bestaat uit elf personen, allemaal oude piraten die vroeger op de middengolf of FM uitzonden. Ze kwamen elkaar de laatste paar jaar geregeld tegen in een kroegje in het dorp, café Toeter. En daar ontstond het idee om een marathon te organiseren. 

   Eind vorig jaar werd het allemaal erg serieus. Apparatuur was er bij de ex-piraten nog wel aanwezig, alleen een goede zender en antennemast ontbraken. Ze besloten een goede zender te kopen en antennes en een mastwagen te huren. Dorpsgenoten verleenden alle medewerking. Een goede locatie was snel gevonden en vele sponsoren steunden de marathon.

   De zender, een dubbele CX, en de vier antennes op veertig meter zorgden voor een goed bereik. De SMS-jes stroomden massaal binnen op de pc. De teamleden werden er alleen maar enthousiaster door. Kortom, glunderende gezichten in de feesttent. De kriebels waren jarenlang onderdrukt, maar het piratenbloed stroomde nog steeds door de aderen. Leuk om die oude rotten zo enthousiast te zien worden.

   De studioapparatuur bestond uit het overbekende mengpaneel DX-1000 van Behringer, een dubbele CD-speler van Soundlab en een draaitafel. De meeste teamleden draaiden vanaf CD, een enkele draaide ook van vinyl. De soundprocessing was eenvoudig gehouden. Een compressor/limiter van Alesis (type 3630) beschermde de zender tegen overmodulatie. De klankjes in stereo kwamen prima over.

   De stuurzender, afgesteld op 97.6 MHz, leverde zo’n 10W. Voldoende om de eindtrap, een dubbele CX, aan te sturen. Die draaide rustig op zo’n 750W. De zendapparatuur was al in vakantiestemming en stond opgesteld in een kampeertent, achter slot en grendel.

   De eerste marathon van het Toeter team is perfect verlopen. Veel reacties van luisteraars en veel volk in de feesttent. Het team heeft de smaak te pakken en het zal vast niet bij deze éne marathon blijven.

 

Filmpje Toeter Team

 

 

 

 

 

 

 

 

De eindtrap en de voeding een dubbele CX goed voor 750 Watt

De stuurzender

Voeding CX en tussen staandegolfmeter

 

Achterkant van de voeding voor de CX

Achterkant van de eindtrap trafo's voor de gloeispanning en de Koeling

Kijkje in de CX

Toeterrrrrrrrrrrrr Fm

Zonder woorden

Soundprocessing en het bovenste kastje is de stereocoder

 

 

 

 

 

Het draaischema

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog even wat jaren wachten voordat het geweld los mag barsten voor dit aankomend zendtalent

Niet altijd even gecharmeerd van deze muziek maar vindt het gigantisch mooi dat oude tijden weer doet herleven.

 

 

de koffie was goed voor elkaar