21-12-2006   Door Hartenboer

 

Zoals gewoonlijk als ik mijn studio betreed is het allereerste wat ik doe de 3-meter afstruinen. Deze morgen trof ik op de 95.10 in stereo en RDS een dijk van een signaal aan van maar liefst 70 dB op de klok. Ik dacht eerst met een buurtamateur te maken te hebben, maar niets van dat alles .

 

Het bleek het ZZN-team te wezen. Nieuwsgierig geworden naar dit station was één telefoontje genoeg om langs te komen voor een impressie. Dus op naar het noorden, naar een zeer mooie locatie, bleek achteraf. Oftewel de Sahara van Friesland.

 

Bij aankomst stond midden op een grote zandbult de 70 meter hoge zendmast al te pronken met daarin 8 gepiekte antennes van een bekende zender- en antennebouwer Spaan. Er brandde zelfs herkenningsverlichting boven in de mast.

 

Dit team heeft alles binnen een jaar tijd verzameld om een heuse marathon te kunnen draaien. Ze hebben werkelijk alles uit de kast getrokken. Zoals de meeste onder ons weten vergt dit een fikse investering, want niets maar dan ook niets is gehuurd.

 

Het team bestaat uit een twaalftal leden en dit is hun tweede marathon en het is de bedoeling om tot oud en nieuw door te draaien, mits de ridders van het AT geen roet in het eten gooien.

 

De studio bevindt zich in een vrachtwagentrailer en was dik voor elkaar met de hapjes en drankjes. Hier was natuurlijk het bekende Behringer mengpaneel te zien en een zeer mooi apparaat, vond ik. De Tiesseci-soundprocessor die een daverend mooi signaal ten gehore bracht. Verder hadden ze er o.a. een R&S-stereocoder achter.

 

Tijdens de rondleiding langs de zendcontainer zag ik een Telefunken-kast rustig op 10 kW stond te draaien. Sms-jes kwam uit het hele land binnen, toen ik er was. In Valkenswaard was de ontvangst 42 dB, een vrachtwagenchauffeur in Rotterdam en zelfs bij onze Oosterburen, in Oldenburg, was het signaal nog te horen.

 

De stroomvoorziening kwam van een zeer uit de kluiten gewassen aggregaat, waar volgens mij een heel dorp mee van stroom kan worden voorzien .

 

Ik wens dit team veel succes toe met het uitdraaien van de marathon en wil hen bedanken voor de ontvangst daar boven in de Sahara van Friesland.