17-11-2006

Vandaag zijn we onverwachts op bezoek gegaan. Niet eens voor een impressie, maar uit interesse voor dit station. Een zeer goed signaal dat ik ontving in Ommen, trok bij mij de aandacht en de bekendmaking van de locatie via de ether lokte me er naar toe.

Station Zilvervos Team is waar we zijn beland, midden in de weilanden van het Twentse land. Ik had geen idee wat voor team het was, maar daar kwam snel verandering in. Na kennismaking van beide kanten stelde ik de vraag: Zilvervos?

 Internet

Dat internetstation, toch? De woordvoerder glimlachte en zei ja, dat klopt. Nu wordt het mij iets duidelijker. Vier jaar geleden zijn ze overgegaan van de ether naar internet, en niet zonder reden. De kosten werden te hoog met alle boetes en dwangsommen. Ze zijn dus eigenlijk gedwongen om wat anders te zoeken om toch de muziek te kunnen draaien die wij en onze luisteraars mooi vinden.

En niet zonder succes. Al was het in het begin behoorlijk wennen. De vele luisteraars moesten ze achter zich laten om plaats te maken voor 7 luisteraars in het begin. Niet veel, maar we bijten ons erin en we zien wel, was het motto.

 Database

Nu ruim 4 jaar later is het één van de grotere Nederlandstalige internet-streamstations. De vraag is: Wat is de formule van jullie succes dan? Het antwoord: Denk toch eenvoud en de luisteraars bepalen de platenkeus en veel live uitzenden. De luisteraars kunnen online platen aanvragen in de gigantische database en ze worden dan automatisch gedraaid. Een mooi systeem.

Maar ja, een stream heeft niet mijn voorkeur, maar ik begrijp ze heel goed. Je bent noodgedwongen om te stoppen, maar toch wil je door. Eigenlijk voor de kosten hoef je niet te stoppen.

Zodra je overgaat naar een legale internetstream wordt het pas echt duur en alles is heel anders. De kosten bedragen zeker €200 per maand aan Sena en Buma/Stemra-rechten en de rest komt dan nog. Gelukkig hebben ze sponsors, anders is het niet te doen.

Als ik dit zo hoor snap ik de piraten ook wel weer die toch op de FM-band blijven buiten andere dingen om. Ik moet dan weer denken aan het gesprek met Dhr Nijland (AT) over cultuur en muziek. Het grote verschil is dat we nu goede contacten hebben met artiesten en dat is ook gigantisch mooi.

 Toch weer FM?

‘Ja, maar dit wilden we altijd al een keer weer doen, het is weer helemaal kicken. Dit is het echte werk hoor, via de ether en toch weer gigantisch wennen. Vooral de microfoon’. Ik vond dat vreemd vertelde ik. Het is toch hetzelfde? ‘Nou dat was het niet, alles wat er omheen gebeurt bij FM, gebeurt op de stream niet. Er komt een stuk adrenaline vrij of zo. FM-piraat, daar is geen woord voor, het is gewoon machtig mooi. Na deze marathon gaan we gewoon weer door met de stream hoor, hahaha. Maar ook nu zijn we via onze stream te beluisteren’.

 Stream

Techniek staat voor niets, maar is wel eenvoudig. ‘We hebben tot onze beschikking een internet-verbinding in de tent waar we onze site bijhouden en de verzoekjes af halen. Maar de stream doen we anders. Deze wordt een kilometer verder uit de lucht geplukt en op internet gezet’.

Ik moet zeggen boeiend. En het mooie van de hobby is toch, onverwachts binnenkomen en van harte uitgenodigd worden voor een impressie. Dit station heeft me geboeid en het is lastig om tot orde van de dag te komen, namelijk de impressie.

 Antennes

Het team bestaat uit 7 man onder wie 2 vrouwen en 3 technische mensen die de site onderhouden. Een vast gedegen team zo te zien. Ook aan de antennes is veel aandacht geschonken en dit waste merken aan het signaal. Zo’n 1200Watt uit een 4xMosfet en ze haalden gigantische afstanden.

Aandacht voor de antennes en de juiste types, maar zeker de juiste mensen daarvoor. De antennes, daar gaat het om. Daar moet het signaal uitkomen en niet uit de zender. Uiteraard klopt dit en eigenlijk ook logisch. Eigenlijk is PWR leuk, maar het moet wel weg. Aan een dummyload in de mast heb je niks.  De masthoogte is 50 meter met de Rossen richting west.

 Soundprocessing

Eigenlijk is dat minimaal maar de randapparatuur is Pro te noemen. Een Dateq GPM 813 staat erachter als mengtafel en als microfoon gebruiken ze een Sennheiser E945. De 2 draaitafels zijn van Technics, type 1210mk2 en ook hier staat een dual Cd-Player van Denon, type Dn-D4500 toto hun beschikking.

Als soundprocessing zelf staat voor de zender een enkele Behringer ComposerMDX2100 en een equalizer van Apex 230eq. De zender zelf is een Profline, die de 4x Mosfet aanstuurt en staat afgesteld op de 97.30Mhz in stereo en RDS.

Voordat het een boek wordt, wil ik het team bedanken voor gastvrijheid, uitleg en de sfeer.

 

Filmpje Zilvervos

 

De 50 meter hoge mast met erin de 6 Rossen

 

 

 

De eindtrap

Een maand voor de kerstdagen doet me dit toch ook wel ergens anders aan denken

Stuurzender en soundprocessing

 

Veel automatisering maar ook veel nostalgie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot hebben we hier te maken met wat overheid noemt bierzenders,

Ik vindt we hebben te maken met een piratenzender waar er toch vele

heel van zijn. Muziek staat bij dit bij dit station op nummer 1, maar soms

 moet het weer zoals vanouds. De Fm..