29-12-2007                                                                        Wilco/Richard

Het mooiste avontuur van 2007 bewaren we voor het laatst. Was It Krystteam in Friesland al ver- en bewondering, de laatste impressie van het jaar is pas echt spanning en spektakel. We gaan aan boord van het zendschip Anna Mathilda, ergens dobberend op de Zuidwest Friese wateren.

Stunt

Het 3D Team zorgt nu al voor de derde keer voor een stunt door tegen het einde van het jaar vanaf een oude boot te gaan zenden. Klompenboer was uitgenodigd en via telefoon rijden we naar een klein dorpje. Met een speedboot worden we opgepikt in de plaatselijke jachthaven en zo verdwijnen twee paar klompen van Overijsselse landrotten in het kleine bootje, dat ons naar de radiopiraat brengt.

 

Als echte schippers van de Kameleon varen we de haven en het bootje trotseert de erg hoge golven. Het water spettert om de oren. Volgens de schipper is het nu maar windkracht drie en was er die nacht ervoor pas echte storm in Friesland.

Hoge mast

Na enkele minuten varen, komen we bij het schip, dat behoorlijk opvalt door zijn hoge mast van dertig meter met bovenin vier zendantennes.

 

Welkom aan boord van de Anna Mathilda, een oud binnenvaartschip dat rijp is voor de sloop. Voor drie dagen is het de gezellige plek van het 3D team, een team van zes personen dat vanaf zaterdagmorgen 29 december tot oudejaarsavond in de lucht is. We worden hartelijk ontvangen en voelen ons meteen thuis aan boord, hoewel de boot toch nog wel een beetje heen en weer slingert.

Voormalige zeilschip

De Anna Mathilda is al een erg oude schuit, waarschijnlijk meer dan een eeuw geleden gebouwd als vrachtschip. Eerst een zeilschip, maar in 1958 voorzien van een twee cilinder dieselmotor. Later is het jarenlang in gebruik geweest als woonark. En dan nu voor drie dagen als zendschip. De studio is in de woonkeuken opgezet, waar het team met oude pallets ook een bar heeft getimmerd. De houtkachel brandt flink.

 

Artiesten

Na een tijdje op het water te hebben gedobberd, wordt de motor gestart om in een jachthaven aan te meren. In de avonduren zocht het zendschip de wal op zodat bezoekers maar ook regionale artiesten gemakkelijker aan boord konden komen.

 

Het is de bedoeling dat overdag wordt gevaren, om het de mannen van AT zo lastig mogelijk te maken. Want hoe legt AT, die de afgelopen week erg actief was in Friesland, een varende zender het zwijgen op?

Van vinyl

En wat opvalt bij dit team, ze draaien bijna alles van vinyl. Dat gaat ondanks het licht dobberen allemaal goed. Alleen tijdens het varen gaat de computer met BPM Studio even aan, maar zodra er afgemeerd is, draaien de singles weer met een snelheid van 45 toeren per minuut.

 

Het vinyl wordt gedraaid op twee Reloop-draaitafels, type RP-4000MK, die zijn aangesloten op de DX-1000. Er staat ook nog een CD-speler van Kenwood, maar die wordt weinig gebruikt.

Als soundprocessing gebruikt dit team de Triple-C van TC Electronics. Voor de stereo en RDS wordt een print van Katruud gebruikt. De zender, de blauwe Spaan-bak met dubbele CX, staat helemaal voorin het schip. Tijdens deze marathon stond er 700 Watt op de klok.  Een aggregaat zorgt voor de stroom van zender, apparatuur en verlichting.

Een aparte ervaring, zo aan boord. Met een ervaring rijker, verlaten we via de loopplank het zendschip en wandelen terug naar de dorpshaven. Op de autoradio is het signaal nog tot voorbij Heerenveen te beluisteren.

Heren van het 3D-team, heel hartelijk bedankt voor de uitnodiging en gefeliciteerd met het uitdraaien van de marathon.

Op internet: www.driedteam.nl               

 

Filmpje 3D Team   Kijkje door de boot  Audio fragment verzoek   Laatste minuten

 

 

 

 

 

Maar eerst op weg naar het schip per Zodiac

In de verte zagen we de boot al liggen met veel golfslag kwamen we in de buurt van het schip

 

 

 

 

 

Voor in het ruim stond de installatie opgesteld

 

 

 

3D Team

Processing de Tripple-C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijd op aan te meren voor de avond

 

 

De grote poer werd naar beneden geschoven voor verankering en om te remmen

Met de 2e boot werd het schip aan de kade gedrukt

 

 

Anna Mathilda het schip van bijna 100jaar oud gaan we vaarwel zeggen