30-06-2007 KB

Zaterdag, de laatste dag van de maand en we gaan voor mijn doen al vroeg weg voor een impressie. Waar gaan we naar toe? Er zit genoeg op de band om ergens een kijkje te nemen, maar ik heb thuis verplichtingen vanwege de verjaardag van mijn zoontje. Dus we houden het een beetje in de buurt en wel in Salland.

 

Fusie

De Musketiers met de bende zijn niet meer, althans in woordelijke zin. Jaren geleden was er een onderscheid. De 4 Musketiers was een relatief klein team dat elke zaterdagavond zijn platenprogramma draaide.

Maar door toedoen van de gemeente moest de mast worden verwijderd op deze prachtige uitzendplek. Niet de locatie was zo schitterend maar wel de studio zelf. Een grote kelder waar in werd gedraaid.

 

Tijdens grote marathonuitzendingen ging er gas bij en werd het team versterkt. Samen werd het De Musketiers en de bende. De bende is nu komen te vervallen vanwege het staken van de wekelijkse uitzendingen en is het nu de Club Musketiers.

 

Opstartproblemen

Vandaag zitten we weer in een kelder en nog groter als waar in gloriejaren de uitzendingen vandaan kwamen. Het team is op dit tijdstip rustig en goed van doen en dat na de vele problemen van het opstarten van de zender.

 

De zender is een omgebouwde R&S-kast van 3kW naar 10kW maar die was het probleem niet. Hier zijn de jongens zuinig op en ze weten hoe ze ermee om moeten gaan. De ombouwing naar 10kW is prima verlopen.

Een zwaardere voeding, een andere print en wat omsolderen en er kwam 10kW vanaf. Alleen het gelijkrichter-gedeelte is niet vervangen en zou eigenlijk wel moeten, maar dat gebeurt ook, vertelden ze.

 

Mast

De zender ziet er keurig uit verder en is nog voorzien van origine laden. Alleen de vermogenmeter werkt niet optimaal. Negen kW staat op de klok maar op de zender ligt de meter in de hoek. De mast is een welbekende met een mooie hoogte van 65 meter met erin 8 hoogvermogen dipolen en een fabriekskoppelbalk.

 

Uitgebrand

Het eerste dat ze lieten zien was een compleet uitgebrande koppelbalk en het was nog wel een fabrieks-exemplaar. Hoe krijg je het voor elkaar? Ach foutje, kan gebeuren en ondanks de flinke schadepost lijkt het ze niet te interesseren.

 

Wel dat ze het voor elkaar hebben gekregen. Met veel gespetter van wel vonken van anderhalve meter is de koppelbalk verbrand zowel van binnen als buiten. Zelf de ty-rapes zaten vast gesmolten om de drager.

 

Doordraaien

Dan maar een extra dagje doordraaien om dit verlies op te vangen. We stellen er ons op in om zoveel dagen draaien met het hele team. Een weekendje goede muziek en veel gezelligheid.

 

Dit team, dat meer op een vriendengroep lijkt dan een organisatie van een piratenzender, maakt deze zender wel uniek. Geen gezeur maar gaan en dat is ook de mentaliteit van dit veenvolk.

 

Dateq Apollo

De muziek spreekt mij ook wel aan en bij het bezichtigen van de studio is er toch wel iets veranderd. Geen Behringer-mengtafel meer, maar een Dateq Apollo. Ook de stand-alone cd-spelers zijn vervangen door een dual van Denon, type Dn-D4500CD.

 

Het gekke is dat de MDX8000 er nog wel staat, en dat ik ook niet verwacht had. Zeker omdat de klanken lekker in de oren klinken. Het gekke is: meer staat er niet achter eigenlijk.

 

De kwaliteit van een mengtafel is erg belangrijk. Nu ben ik helemaal overtuigd. Er staat nog een verbreder achter, een Ex-1, maar die bepaalt de kwaliteit niet echt.

 

Amerikaanse bbq

Het terrein waar de zender zich bevind is bijzonder modderig en eigenlijk niet door te komen met een normale wagen, laat staan een aanhangwagen. De entourage erom heen is eenvoudig, maar er is wel een heel aparte bbq. Een doorgeslepen Amerikaanse bak waar een bbq op is gemonteerd. Aan het geheel zit een trekhaak en dus zo mee te nemen. Mooi en zeer apart.

 

Dit team blijft me altijd boeien en is altijd even gastvrij. Geen bombarie- zendstation maar ze weten waar ze mee bezig zijn.

 

Ik wil het team bijzonder bedanken voor de gastvrijheid en graag zien we elkaar weer.