17-10-2007                                        Door KB

Woensdagmiddag, we gaan zoals altijd op uitnodiging naar een piraat. Maar deze keer geen piraat die je vaak hoort en al zeker niet tegenkomt bij een impressie. We noemen hem een zolderpiraat. 

Een zolderpiraat, vind ik, is een zender die alles alleen moet doen. Dus ook alle kosten moet betalen en hij kan de boete niet over meerdere personen verdelen, zoals bij een piratenteam. Station Asfalt Rocker, daar gaat het over. Geen hoge mast, geen groot vermogen en geen dure soundprocessing. 

Tuinhuispiraat

Momenteel bevinden we ons in een tuinhuisje maar dit station is vorig jaar augustus (2006) begonnen met zenden op zolder. Maar door de vele vrienden die tijdens het zenden bijeenkomen, is de studio verhuisd naar de schuur. Die is leuk en gezellig aangekleed.

 

Schoorsteen

Geen grote mast en eigenlijk helemaal geen mast. De antenne -een enkele Ross- is aan de schoorsteen gemonteerd op een hoogte van zo,n 14 meter. Aan het einde van de antennekabel bevindt zicht uiteraard de zender.  

Een PLL-zender van 100Watt gebruikt dit station hiervoor. En eigenlijk wil dat nog prima in deze tijd, maar je moet vaak wel vroeg uit de veren voordat het zwaardere vermogen loskomt. 

Laatste keer

Het station zendt uit op de 98.10Mhz zonder stereo of RDS, maar ook deze zolderpiraat draait voor het laatst. Nee stoppen is er niet bij, maar hij gaat samen draaien en met meer vermogen en ander apparatuur en een hogere mast, uiteraard. 

De muziekbronnen waarmee nu nog gedraaid wordt is enkel een dual CD-speler van Skytec. Type TEC 2500 wordt hiervoor gebruikt met een klein 5-kanaals mengpaneel, ETP Digimix60, met toonregeling op de uitgang. 

Processing

Soundprocessing zelf gebruikt hij niet maar dat wil niet zeggen dat er niets aan het geluid wordt gedaan. De klanken worden opgepept door een equalizer van Behringer, de FBQ3102. Om in de gaten te houden of deze piraat niet te veel insturd of te weinig staat er ook nog een led-balk.