18-11-2007                             Richard/Wilco

Een marathonuitzending draaien vanuit een dorp is onmogelijk? Niet dus, want dat bewees dit weekend piratenteam Bodeke FM, wegdraaiend vanuit een café aan de rand van de bebouwing op 96.7 MHz in stereo en RDS.

 

Drie teams

Dit marathonteam bestaat eigenlijk weer uit drie piratenteams, waarvan Chipsvent nog geregeld te beluisteren is. Chipsvent bestaat uit een aantal jonge enthousiaste piraten. De twee andere teams zijn Mi Amigo en zender Sensevilla met Rinus de Onwieze.. Dit zijn allemaal al oudere piraten, waarvan sommigen met een roemrucht verleden.

Een half jaar geleden draaiden de drie teams al eens onder de toepasselijke naam Jonge  leu en olde piraten. Dat ging zo goed, dat de plaatselijk café-eigenaar ze uitnodigde om vanuit zijn kroeg te draaien. Ze gezegd, zo gedaan en sinds vrijdagmiddag was Bodeke FM in de lucht. De marathon duurde tot maandagmorgen 10 uur.

Zender

De zendinstallatie bestond uit een stuurzender van E-tel en RVR-eindtrap. De stuurzender leverde netjes 30 Watt om de 1 kW aan te sturen die dit weekend op zo’n 750 Watt draaide. Het vermogen verdween via twee zelfbouwantennes in de Twentse ether. De antennes hingen op bijna 40 meter hoogte in de mobiele mast van één van de teams.

Veel verder dan Twente reikte het signaal ook niet, want het was erg druk op de band. De eerste frequentie 97.6 MHz werd daarom omgewisseld voor de 96.7, maar ook daar was het met name zondagmiddag erg druk. Maar dat mocht de pret niet drukken, vooral op zaterdagavond was er veel volk, en de teammelden konden zondagavond al terugblikken op een erg gezellig weekend.

Apparatuur

De studioapparatuur bestond uit de Behringer DX-1000 waarop twee platenspelers van Citronic waren aangesloten. Dit muziekstation draaide voor 100 procent van vinyl. Er stond nog wel een dual CD/MD-speler vanLifetec, maar die werd alleen gebruikt voor de sponsormeldingen op MD. De cd-drive gaf daarom ook voortdurend no disk aan.

De soundprocessing was vrij eenvoudig en bestond uit de bekende Ultrafex-Pro om het hoog wat op te frissen en de compressor MDX 2600, beide van Behringer. Elektronica van Katruud wekte het stereo- en RDS-signaal op. SMS-berichten werden vanuit de GSM overgetikt op het scherm van een laptop.

Bodeke FM, bedankt voor de uitnodiging . Het bezoek was kort, maar toch erg gezellig.

Filmpje Bodeke Fm