27-10-2007                                                    Door KB

Vandaag zijn we bij een piraat waarvan ik denk: yes. Een piratenstation met een behoorlijk verleden en die teruggaat tot 15 jaar geleden. Al bestaat dit station nu niet meer uit de oorspronkelijke formatie, maar een aantal leden is er vanaf het begin al bij. 

Firma Boemerang, daar hebben we het over. Oorspronkelijk was het De Boemerang maar deze grote club is in tweeën gesplitst, in de Firma Boemerang en de Boemerang B.V. 

Stukje geschiedenis

Vijftien jaar geleden is dit station begonnen in de gloriejaren van de piraterij en in zeer korte tijd was dit station razend populair. Elke zondag weer was De Boemerang aan de band en dat 9 jaar lang. Buurman De Monza nam het in de avonduren over. Een mooie tijd was dat met veel ontzettend veel verzoekjes en veel, heel veel sponsors. 

Als je het vergelijkt met nu, was het in het begin erg eenvoudig. Maar vergeet niet dat de eerste zender een buizenapparaat was. Een QQE06/40 die 80 Watt leverde. Dat was flink wat een vermogen voor die tijd. Maar al snel kwam er een transistor-eindtrap, een BLX15 goed voor ruim 180 Watt, een behoorlijke stap meer. 

Het team bestond toen uit 4 man. Hier bleef het niet bij. Een dubbele CX werd aangeschaft om vervolgens op het einde van 9 draai-jaren een 4x Mosfet te hebben, goed voor 1300 Watt. 

Dwangsommen

Dit was ook het einde van het station. Het AT begon met behoorlijke dwangsommen voor die tijd. Die bedroeg 2500 gulden, oftewel 1136 euro. Dat was de reden voor het team om ermee te stoppen en om alleen maar een keer per jaar een marathon te houden. 

Vorig jaar bestond het team nog uit bijna 20 man maar men is dus gesplitst en ze hebben nog 9 man over. Een goed team, zoals ze het zelf zeggen. Nu het team is gesplitst mogen er ook impressies worden gehouden. Iets waar ik bijzonder attent op ben, zeker omdat ik altijd luisterde op de zondag. 

Aankomst

Bij aankomst keek ik wel even raar. Een mast van 65 meter reikte met 6 fabrieks Rossen -geleend van de Firma TBS- het luchtruim in. Ik hoor een aggregaat, maar verder is het stil in het net gehakselde maisveld. Heel vreemd, dus. Totdat ik even de auto uitstap.  

Het geluid buiten de auto komt boven de autoradio uit, dus ik moet goed zitten. Maar waar komt het geluid dan vandaan? Na langs de mast te zijn gereden, die verder op het lege maisveld staat, zie ik toch een glimp van een legertent waar de herrie vandaan komt.  

In de legertent brandt een heater en dat is geen overbodige luxe want zo warm is het buiten niet. Een graadje of 9 is het buiten en binnen lekker warm en gezellig. Een legertent midden in het bos heeft toch wel wat.  

Processing

Het geluid dat door de ether wordt getetterd wordt bewerkt door Behringer. De MDX8000, een 4-bands processor aan het hoofd en een Utrafex EX3100 om het af te maken. De stereocoder is van Telefunken af, type MDST3158. Ze hadden daar eerst een R&S voor staan, maar die liet het even afweten. De RDS is van DB, de DBDS232 en alles powered door Mustang Das Radio. 

Vinyl is wat toch wel waarvan het meest wordt gedraaid. Twee platenspelers van Technics, SL1210mk2, met Stanton500 naalden zorgen voor de klanken. Maar ook 2 cd-spelers en een minidisk staan gereed meestal voor de jingels. Het mengtafel is een Dateq (LPM7.2), een oudje maar wel erg goed. 

Zender

Tenslotte de zender. Het is een 10KW R&S-zender, goed voor maximaal vermogen van 9kW, maar hij staat nu rustig op 7kW te blazen. Ze vertelden dat de buis niet helemaal fijn meer is. 

Ik wil het team bedanken voor de ontzettende gastvrijheid en als ik ze weer hoor, ben ik altijd welkom, met of zonder camera. Kijk, dat is altijd leuk om te horen.

65Meter 6 Rossen

 

 

 

Koeling voor de zender

 

 

 

Soundprocessing

 

 

 

 

AP mengtafel voor de tent

Mengtafel voor de zender

 

 

 

 

Nog steeds dezelfde strijd als vroeger Boemerang en de Monza als in 1992

 

 

 

 

 

 

Tent verscholen tussen de bomen in het bos