20-10-2007                                                                        Door Richard en Wilco

Als er één team slachtoffer is geworden van de enorme drukte, is het wel Boshut FM uit de grensstreek  ergens in Twente. Uitzendend sinds donderdag op 97.6 MHz  werden ze zaterdag van twee kanten weggedrukt, waardoor een verhuizing volgt naar 97.0 MHz. Niet veel later volgt de terugkeer naar 97.6.

Weekendmarathon

Boshut FM had eerder een vaste draaiavond, maar is tegenwoordig nog maar een paar keer in het jaar te beluisteren tijdens weekendmarathons. Dit keer zijn ze al op donderdagmiddag begonnen. De zendapparatuur bestaat uit een gehuurde mobiele mast van 32 meter. Bovenin hangen voor de verandering geen vier maar slechts twee antennes.

Het vermogen komt uit een zelfbouw eindtrap met twee Mosfets. Het apparaat levert een kleine 700 Watt. Er komt nauwelijks vermogen terug, en er komt nauwelijks warmte uit de eindtrap. De stuurzender is ook in een grote 19-inch kast ingebouwd en is zelfs voorzien van een blower.

Studio

De studio is ondergebracht in een carport. De zijkanten zijn dichtgemaakt met tentdoek. Twee elektrische kachels moeten de ruimte warm houden, maar in de koude nachten lukte dat maar amper. De ruimte is verder sfeer verlicht en voorzien van enkele statafels.

De apparatuur is eenvoudig maar toch heel doeltreffend. Twee platenspelers van Homemix, type TT-1000, zijn aangesloten op de geluidsmixer van Behringer, type VMX-1000. Alle muziek komt van vinyl, dus meer is er ook niet nodig. Er staat nog wel een DVD-speler van Difrence voor het draaien van de sponsormelding.

Aanvankelijk begon Boshut met de eigen soundprocessing van enkele Behringer-dozen zoals de Composer, Ultramizer en Ultrafex. Tijdens de marathon is van soundprocessing veranderd. De Behringer-airchain werd vervangen door een geleende DSPX-mini. Het geluid was daardoor van zeer goede kwaliteit. Qua signaal was Boshut niet de hardste, wel qua geluid.

 

 

 

 

Processing

Reserve processing