18-11-2007                                                                            Wilco/Richard

Vanuit het noordoosten in Twente kwam dit weekend het harde signaal van Decibel, Nevada en Brouwer Team. Een marathonzender die inmiddels voor de derde keer gezamenlijk aan de band zat. Dit keer op 97.3 MHz in stereo en RDS.

 

Locatie

Het team bestaat uit 4 personen en heeft de nodige ervaring. En dit keer zaten ze op een unieke locatie. Een voormalig horecagelegenheid. Geen gedoe met een tent, maar in een gezellig pand, compleet met alle voorzieningen. En zelfs met een krachtstroomaansluiting voor de zender.

 

Zender

De zender die ze gebruikten was  een 10 kW R&S-kast, die eigendom is van één van de teamleden. De zender is nog steeds in originele staat en doet nog prima zijn werk. Ruim 11 kW stond er op de meter. De zender gaf zijn vermogen af aan 8 zelfbouw dipolen met koppelbalk. De bovenste dipool hing op 85 meter hoogte in een huurmast.

Ook binnen was het allemaal goed voor elkaar. De degelijke mixer GPM 8.3 van Dateq vormde het hart van de studioapparatuur. De twee bekende snelstart draaitafels SL-1200 van Dateq waren hierop aangesloten, evenals een dual CD-speler van Denon, type DN 2600-F.

Verder konden de dj’s nog gebruik maken van twee MD-spelers en een jingleplayer van 360-systems. Dit is een harde schijf recorder/player die jingles via sneltoetsen direct afspeelt. De spraak werd bewerkt door een Monarch echobak en de UltraVoice van Behringer.

Soundprocessing

Als hoofdapparaat voor de soundprocessing gebruikte dit team de bijzonder DBMax van TC Electronics. Een echte broadcastprocessor. Daarvoor stond nog een Denoiser en Ultrafex-
II van Behringer. Het bewerkte signaal ging vervolgens naar een stereocoder van Katruud en een RDS-coder van een onbekend merk.

Dit weekend liep allemaal erg goed. De zender stond probleemloos aan de band en reacties kwamen vooral uit de noordelijke provincies. En ook bezoekers wisten hun weg goed te vinden. Vooral zaterdagavond was het helemaal vol.

Afgekuierd

Vanwege de opruiming besloot het team al zondagmiddag de ether te verlaten. Net op het moment dat wij er voor de impressie waren. Rond drie uur werd afgekuierd en tien minuten later ging de zender uit. Al snel verdwenen singles, apparatuur en het discomeubel naar buiten. Het liep allemaal gesmeerd.

 

Plat

Een half uurtje later kwam ook de eigenaar van de mast opdagen en zo konden we zien hoe mooi en rustig de hoge mast naar beneden werd gehaald. Vervolgens werd het nog overeind staande gedeelte plat gelegd zodat de topbuis horizontaal lag.

Vele handen schoten naar de antennes die in korte tijd waren verwijderd. Nu de antennes toch op de grond lagen, konden we ze mooi van dichtbij bekijken. Bijzonder was de aansluiting van de antennekabel. Gewoon een n-connector, waar toch bijna 2 kW op komt te staan.

Terug in de auto was de 97.3 alweer bezet en gingen we een ervaring rijker op naar het volgende team. Heren, bedankt voor de uitnodiging en wie weet, tot de volgende keer.

 

 Vol Gas, maar dan ook echt vol gas de laatste minuten, een super kast

 

 

 

Het uitschakelen van de zender

Maar eerst nog even vol gas

Processing

By Night

Een soort groundloopfilter maar dan voor 220Volt tbv audioapparatuur (Rectificatie)

Voor de stereo achter de RDS

 

 

 

 

 

Jingelmachine om het maar even goedkoop te zeggen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijd om alles op te ruimen, en dat ging snel heel snel

 

 

 

 

Beetje overladen..