24-12-2007                                                       Door Jacco

 

In de donkere dagen voor kerst ben ik op bezoek bij het Drachtster Piraten Team dat hun eindejaarsmarathon draaide op de 100 MHz in stereo en RDS. Op de locatie waar ik aankwam, een industrieterrein, stond een hoogwerker met 4 Spaan-antennes erin op een hoogte van 41 meter al te pronken.

 

Het team:

De Drachtster Piraten bestaan uit De Yogibeer, Dikke Zeeman, Billy Boy, Metselaar, Kameleon, Mazzelman, Klompenboer, Reflex, Airwolf, Bunzing, Sfeerbeer en de Illegale man met daarnaast nog 19 vrijwilligers voor snacks en drinken. Zij allen maken dit tot een goed geolied team dat in en rondom de studio voor een perfecte sfeer hadden gezorgd.

 

Het team dat verleden week donderdag begon, had in de beginfase te kampen met problemen met de 4-voudige CX die de geest had gegeven. Hij werd direct vervangen door de bekende blauwe bak, oftewel een dubbele CX van Spaan die nu rustig op 750 Watt draaide.

 

Meer locaties

Mocht de 4-voudige CX weer binnen afzienbare tijd weer klaar zijn en er roet in het eten worden gegooid door de welbekende brief, dan heeft dit team beschikking over een aantal andere locaties. Van daaruit  wordt dan eventueel de uitzending voortgezet met de oude zender.

 

Soundprocessing

De apparatuur in de studio bestond uit de welbekende Behringer DX-1000 en voor de soundprocessing, die uitstekend en helder klonk, werd gebruik gemaakt van een aantal Behringer dozen: Ultramizer, Ultradine, Ultracurve en Edison stereoverbreder. Verder nog een Virtulizer voor de spraak. Tenslotte nog een 18-maal sampler stereocoder en voorts de RDS 2000.

 

Het geluid werd gedraaid van CD-spelers van DAP met in mijn ogen een immense collectie van ruim 5000 CD-schijfjes en een externe harde schijf met 5000 hits die werden afgespeeld met het welbekende BPM-studio op de pc.

 

Het team liet ook telefonische reacties live in de uitzending horen. De SMS-berichten werden naar een pc doorgeschakeld, zodat op het scherm de verzoekjes en groeten getoond werden.

 

De reacties kwamen de afgelopen tijd dankzij de goede condities uit o.a. Zuidlaren. Voortst werden er veel luisteraars via de stream bereikt met zelfs luisteraars in BelgiŽ en het verre Nieuw-Zeeland. Natuurlijk waren er in grote aantallen studiogasten in de zeer ruime studio aanwezig.

 

Ik wil het team bedanken voor de ontvangst en tekst en uitleg en hoop ondanks de welbekende brieven die her en der al in Friesland werden rond gebracht dat dit team de marathon mag voltooien.

 

Update:

Velen hebben bezoek of een brief gehad, ook dit team. Enkel de volgende keer geen brief, maar grote schade dan. Kraan platen studio alles zou worden meegenomen, dit risico werd te groot en ook dit team besloot de stekker eruit te trekken

 

 

 

 

Stuurzender

Eindtrap

 

Hoogspanning voeding voor de eindtrap

 

Soundprocessing

 

Bewakingcamera