06-07-2007 KB

Het is weer zover, de jongens van DKB oftewel Drents Kabaal.

 

Locatie

Als je niet tussen de stront of de koeien wilt staan of als je op de fiets bent en alles schoon en droog wilt houden, moet je hier niet komen. De lange weg die als enige toegang geeft tot deze prachtige locatie is zelfs met gemotoriseerd vervoer een belevenis. Veel kuilen en plassen om na honderden meters bij de studio te zijn aanbeland.

 

Een prachtige locatie maar helaas voor de allerlaatste keer. De bewoners hebben jaren lang onderdak verleend aan diverse zendteams die hier mochten draaien maar er komt een eind aan. Vol waardering, lof en begrip is het team over de bewoners maar jammer blijft het wel een beetje.

 

We overdrijven een beetje over de koeien. Die zijn al een tijd niet meer in de stal te zien en de mest is verdroogd en opgeruimd maar de put is er nog wel en die staat niet droog, maar is niet toegankelijk.

 

Mast en zender

Een enorme mast van over de 80 meter staat achter de boerderij. Daarin 8 eigengebouwde Rossen, maar wel met een fabriekskoppelbalk. Zelfbouwantennes zie je niet zo vaak bij dit vermogen en betekent dat ze er wel vertrouwen in hebben.

 

Het vermogen werd rustig opgestookt naar de 10kW en zelfs na 12,5kW en dat moeten de antennes het wel aan kunnen. Het team had even kort overleg of lager vermogen of vol gas met het risico dat de antennes er uitzullen blazen. Hun vertrouwen in de antennes was hoog en dus ook het vermogen. Vol gas  en 12,5kW op de Rosjes.

 

Toch stuk

Even leek het niet goed te gaan. De zender knalde vrijdag rond half twaalf uit de ether door een storing. Na wat sleutelen besloten ze er iemand bij te halen met kennis van zaken. De storing was meer dan een reset geven.

 

De schade leek mee te vallen. De monteur had erg snel een juiste diagnose gesteld. De stuurzender herkende de kristalfrequentie niet meer. Dat werd toch een andere stuurzender en X-tal omzetten en daar gaan ze weer.

 

Vermogen

Twee en half jaar geleden in 2005 was het vermogen nog 700Watt uit een dubbele mosfet en nog geen half jaar later was het al 1200Watt uit een 4x CX.  Die zender hebben ze een tijdje hebben gehad tot november 2006.

 

Na die tijd was het de eerste keer dat er een fabriekszender van 1800Watt kwam bij dit team. Door problemen met de te lage spanning op deze locatie kon het vermogen niet hoger. Nu staat er een grote jongen te blazen met aggregaat die ook nodig is voor dit vermogen

 

Verder bedank ik het team voor de uitnodiging en op hun verzoek komt de impressie al tijdens de uitzending online, op de zender na. Die komt na de uitzending online.

 

Filmpje DKB    Foto's zender

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In eerste instantie leek alles goed te zijn gegaan met het materiaal totdat de mast naar beneden werd gelaten. De bovenste Ross had last van een intern binnen brandje, tijdens de uitzending is hier niets van gemerkt.