28-01-2007  door Otto Radio Paradijs

Deze eerste keer ben ik op bezoek bij een echte zogenoemde “Zolderpiraat”, Radio Evelien. Wekelijks zijn ze in de lucht met een kleine 100Watt-zender in stereo op de 95.5 Mhz.


Radio Evelien vindt zijn oorsprong aan het einde van de jaren 70 , en men draaide toen met een zender van 2 buisjes. Wat al snel veranderd werd naar een zender (alles in 1 bak) met een QQE-0640 als eindtrap. Dit vermogen draaide prima, maar dat dacht ook de toenmalige PTT. Zo werd de zender in 1979 tot 3 maal toe uit de lucht gehaald, maar men ging steevast door.

 

Dit ging goed tot de zomer van 1986 en toen moest Radio Evelien onder toeziend oog van de PTT gedwongen afscheid nemen van de luisteraars, waarna ze de zender moesten inleveren.

 

In de zomer van 2001 begon het bloed na al die jaren toch weer te kriebelen en werd er weer een zender aangeschaft. Wederom een 0640-bak, maar die gaf nogal wat problemen, steeds weer de voeding stuk etcetera. En na lang nadenken kwam er een transistorzender.

 

Ook goed voor ruim 100Watt op de meter,  en mede door de hulp van een amateur uit de buurt kwamen er ook stereo-uitzendingen. En dit alles gaat tot op heden nog steeds goed.

 

De antenne, is een model die uw impressiemaker in 17 jaar piraterij niet vaak tegenkomt. Het lijkt wel op een 27MC-antenne, maar toch ook weer niet.  Maar goed dat is even niet zo van belang, hij staat op een pijp van zo,n kleine 10 meter hoog en is goed voor rapporten uit de hele omgeving 

 

Bij Radio Evelien is de studio klein maar netjes ingericht op een zolderetage. Er wordt gedraaid met een simpel maar goed mengpaneel van het merk Vivanco Type MX-800, 2 Akai-draaitafels, 2 cd-spelers en een Sony minidisk. De modulatiesterkte wordt afgelezen van een cassettedeck. Er staat een Philips-versterker voor de afluistering in de studio. De stereocoder, zender en antenne komen van een bouwer uit de randstad.

 

Opvallend is dat er geen enkele vorm van processing aanwezig is. De equalizer op de mengtafel voldoet prima, naar eigen zeggen.
Alles gaat kaal, via de stereocoder naar de zender. Gewoon ouderwets op de meters kijken dus. De platen worden hoofdzakelijk van vinyl gedraaid en zo af en toe een cd of minidisk 

 

Ondertussen komt de koffie op tafel en neemt Gijs de telefoon aan die aardig door rinkelt. Want Radio Evelien is mateloos populair in de omgeving doordat er betrekkelijk weinig amateurs zijn.

 

Ik bedank Radio Evelien voor de gastvrijheid en de koffie

 

Filmpje Zender Evelien

 

De 10 meter mast

Hoogte wordt gewonnen door een ladder

QQE 06/40 buizenzender als eindtrap

 

 

 

Het vaste plekkie

De stereocoder

Mengtafel

 

 

 

 

De platencollecties

 

Arjan Gijs en Zeger vormen het Evelien Team