11-08-2007                                                                        Wilco/Richard

Ze zijn niet vaak in de lucht, maar als ze er zijn, zijn ze er luid en duidelijk. Een prachtig signaal, goede muziek en dubbelpresentatie. Family Radio, uit Zuidoost-Drenthe, daar hebben we het over. Vanaf woensdagmorgen vroeg tot zaterdagnacht 11 augustus te beluisteren op 95.9 in stereo en RDS.

Veel reacties

Dit team met als basis vier broers is inmiddels gegroeid  naar 10 man (kinderen en getrouwde aanhang). Tijdens kerst en een keer in de zomer zijn ze te beluisteren. Nu al meer dan 15 jaar lang. De stemming zat er goed in tijdens deze zomermarathon. Niet verwonderlijk, de reacties stroomden massaal binnen en kwamen uit heel Nederland en zelfs uit België en ver uit Duitsland.

Het was bovendien steeds erg druk met bezoekers. Zelfs op zaterdagmiddag was de gezellige studio al propvol en ook de aangebouwde tent was druk bevolkt. Vrijdagavond zat de stemming er goed door optredens van diverse artiesten. En ook voor de zaterdagavond waren diverse toppers geboekt, zoals Silvia. Helaas kon Jannes niet komen, hij is op vakantie. Jannes komt al 7 jaar trouw bij dit station langs. 

Mast en zender

Een nieuwe vakwerkmast, ruim tien meter hoger dan de vorige kantelmast, pronkte op de locatie. Acht zelfbouwantennes op maximaal 62 meter hoogte, van de bekende bouwer uit Slagharen, zorgden voor de verspreiding van het signaal. De mast werd vlak voor de marathonuitzending omhoog getakeld, omdat ook deze gemeente erg streng is op hoge zendmasten.

Het vermogen kwam uit de R&S-kast, eigendom van het team. Deze zender is nu al een paar keer eerder gebruikt en draaide weer lekker. Er kwam zo’n 9 kW uit, net niet het volle vermogen omdat anders de voedingskabel te warm werd. Het team was erg tevreden over de signaalsterkte, soms wel 10-20 dB sterker ten opzichte van de vorige keer. Dat allemaal dankzij de hogere mast.

Stereocoder

Het geluid was goed te noemen, niet extreem platgeslagen, maar mooi natuurlijk maar toch wel steeds op één niveau. Hiervoor was de Triple C verantwoordelijk. Het bewerkte signaal verdween vervolgens in een Telefunken-stereocoder uit 1963. Het oude buizenbeestje zorgde voor een ruisvrij stereosignaal.

De overige studioapparatuur bestond uit een mixer van Soundcraft waarop twee draaitafels van Reloop, type RP 6000 MK5, twee cd-spelers en een md-speler, allemaal van Sony, waren aangesloten. De meeste teamleden draaiden vanaf vinyl, maar niet iedereen van de jonge generatie beschikte over een uitgebreide singleverzameling. Die draaiden daarom veel van cd.

Family Radio bedankt voor de uitnodiging, de hartelijke ontvangst en de drankjes.

Filmpje Family Radio

 

 

 

 

 

 

 

 

Processing

RDS en de Stereocoder

PA geluid voor de artiesten