15-12-2007                                                                        Door Richard

Het is al bijna een traditie. De marathonuitzending van de Ideale Kerst Combinatie (IKC) vanuit Gelderland. Vorig jaar nog op de 92.3 MHz, dit keer hoger in de band. Vrijdag zag ik ze diverse keren staan op EPI op 95.9. Onderweg er naar toe diverse keren op deze frequentie geluisterd, maar richting Gelderland werd het signaal niet sterker.

Dan maar even de autoradio laten zoeken. Op 94.3 bleef het ding handen. Hier was nu IKC op te beluisteren, in stereo en RDS. Net terug in de lucht, want het ging niet allemaal vlekkeloos bij IKC. Donderdagavond ging de eigen zender aan, een Profline-stuurzender (stereo en RDS ingebouwd) met 4 keer CX-350 eindtrap, goed voor 1200 Watt.

 

Twee keer rook 

Vrijdagmorgen rond acht uur gingen 2 eindbuizen in rook op. Reden onbekend. Direct werden er twee nieuwe ingezet, zodat de uitzending kon worden hervat. Vrijdagavond was het opnieuw raak. Weer 2 van de 4 eindbuizen kapot.

 Flauw geworden van deze storingen, besloot het 6 man tellende team geld te lappen voor een fabriekseindtrap. Gelijk stapten een aantal in de auto om de Prais-eindtrap, type PR1000, uit Drenthe te halen.

Het duurde nog tot zaterdagmiddag voordat IKC terugkeerde in de lucht vanwege het ontbreken van de juiste antenneconnector. De nieuwe eindtrap stond zaterdagmiddag vrolijk te draaien in het mooi gebouwde zenderhok. Ongeveer 900 Wat op de klok, dat in vier gesloten dipolen in een voormalige bouwlift werd gepompt. De hoogste antenne stond op ongeveer 35 meter.

 

Goede sfeer

Maar toen waren ze ook weer goed terug. Tijdens mijn bezoekje zaterdagmiddag was ook niets meer te merken van de tegenslag. De sfeer was prima, de draaikeet was propvol en ik kreeg volop uitleg.

 Moet iedereen vanavond in deze keet terecht? Dat bleek niet het geval. In de schuur was een aantal teamleden druk bezig zeil en kleden aan te brengen om de warmte wat beter vast te houden. Een groot gaskanon stond al te blazen. .

 

Apparatuur

De studioapparatuur van IKZ bestond uit een mengpaneel van D&, type Discom.  Twee draaitafels van Skytec, een dual CD-speler van Soundlab (type CDJ-620A) en een MD-speler van Sony waren hierop aangesloten. De meeste DJs draaiden van vinyl, maar sommigen draaiden gemengd. Niemand ziet het, vertelde een teamlid.

 

Soundprocessing

Voor de soundprocessing was de hulp van diverse merken ingeroepen. Zo bestond het setje uit een denoiser, de stereoverbreder Edison en Ultrafex Pro EX3200, allemaal van Behringer, aangevuld met de Symetrix leveler/AGC en een equalizer van DAP audio. Uiteraard waren ze met deze airchain niet de hardste aan de band, maar het klonk voor breedbandcompressie allemaal erg goed. Het signaal werd erg constant gehouden, zonder pompeffecten.

Kortom, weer een geslaagde marathonuitzending.  IKC, bedankt voor de uitnodiging en de uitleg.