12-10-2007                                        Door KB

Vrijdagmiddag, het begin van een weekje vakantie voor mij en wat is er mooier om de vakantie te beginnen met een impressie? 

Twente is waar we zijn bij deze weekend marathonzender die in de nacht van donderdag op vrijdag is begonnen. Station KWW oftewel Kieken Wat Wordt. Dat het wat is, dat is me wel snel duidelijk. Maar of het wat wordt, dat is nog afwachten. 

Veiligheid

Zo te zien pakt het team dat bestaat uit 8 man het niet al te zuinig aan. Een grote tent, een grote mast en een grote zender en daarmee ziet alles er strak uit. Veiligheid voorop, zowel brandblussers als verbanddozen en trommels staan voor het grijpen. Maar gelukkig is dit nog nooit nodig geweest bij een piraat, maar zekerheid en veiligheid boven alles.

 

Mast

De mast staat nog niet op tophoogte. Het was laat donderdagnacht en vanwege de veiligheid en omdat het donker was staat de mast 20 meter lager. Nu staat hij ongetooid en vrijdagavond gaat hij naar de tophoogte van 80 meter. Acht fabrieks-antennes hangen in de mast en tevens een fabrieks-koppelbalk. Een antenne hangt behoorlijk scheef maar het team weet niet hoe dit is gekomen. De zender staat op de 97.00Mhz in stereo en RDS en heeft er in elk geval geen last van. Er wordt gesuggereerd dat een struisvogel of een oeroevogel erop heeft gezeten.

 

Processing

Ik kon niet thuisbrengen wat voor processing ze er achter hadden staan. Geen Behringer maar ook geen Omnia en daarmee zat ik wel goed. Aphex is wat ze gebruiken, compleet in een mooie box. Een Compellor 320A, een Aural Exciter, type III 250 en een Dominator II 720 gebruiken ze en als verbreder toch nog een Behringer EX-1. Het klinkt goed op de autoradio  maar in de tent hoor ik toch een beetje het zuigende geluid van de processing. Dit hadden zij ook opgemerkt en zou tegen de avond worden opgelost door de technische man.

 

100% vinyl

Het team draait 100 procent vinyl, maar dat kan ook niet anders. Elke keer als ze van CD willen draaien slaat hij over of blijft haken en tikken. Of dit komt dat de zender die maar een paar meter van de cd spelers afstaat is onduidelijk. Dus daarom alles van vinyl. En keus hebben ze genoeg en tijdens mijn aanwezigheid werd er nog meer vinyl neergezet. Twee platenspelers die ze gebruiken zijn van Soundlab, de DLP-32S met Ortofon Concorde elementen en een mengpaneel van Soundcraft de Spirit ES.

 

Zender

De zender is een zware jongen die maximaal staat de blazen. Tien kW op de klok oftewel full trottle en dat allemaal probleemloos. De zender staat in een paardentrailer te razen en dat razen van de koelers is niet overdreven. Een enorme herrie komt ervan af en toch lopen de ventilatoren goed. Temperatuurproblemen waren er wel maar nu staat de thermometer op 62 graden en 200 Watt retour op de klok.

 

Agenten 

Tot zover hebben de jongens het goed voor elkaar maar het geluk wordt ze niet gegund. Iets na vier uur vrijdagmiddag krijgen ze bezoek van een aantal agenten en niet met de mededeling dat het over en uit is, maar om de zender in beslag te nemen. De lades van de R&S verdwenen dan ook in de politiebus zonder aanwezigheid van AT. Een flinke schadepost. 

 

Tijdens mijn aanwezigheid spraken we nog over het beleid waar we tegenwoordig niets van begrepen, maar wetend dat de gemeente tegenwoordig erg fel is met brieven. Het gedogen lijkt voorbij maar niet voor piraten. Dit gaat de gemeenschap nog veel geld kosten en iets wat de gemeenschap ook nog wil: goede muziek op de radio en dat laten ze nog steeds horen, gelukkig maar. De ene zender zwijgt dit weekend dan wel, drie anderen komen er voor terug. 

KWW bedankt voor de uitnodiging de aangeboden zeer goede gehaktbal. Wie die had gemaakt weet ik niet maar hij was super.

 Filmpje KWW

 

 

Temperatuur van de zender

Vermogen van de zender in Kilowatts

Soundprocessing