01-09-2007   KB 

De agenda zat dit weekend behoorlijk vol met impressies en we hadden de tijd. Dus naar de Keet FM in het Drentse land met eigenlijk niet zulke hoge verwachtingen. Een impressie van deze jongen, dat is altijd gezellig en leuk, maar meer verwachtingen had ik niet.

 

Verwachtingen

Dit beeld vervloog toen ik in de buurt van de zender kwam. Op afstand zag je al de gigantische mast staan, niet te filmen. Zulke hoge masten kent Drenthe niet zo zeer, en al helemaal niet van dit kaliber.

 

Mast

Een reus staat er in de weilanden  en op de centimeter nagemeten is deze 86,90 meter en dan komt er nog 1,6 meter aan NAP bij. Dus 88,50 meter in totaal. Het is geen driepoter die je het meest tegenkomt, maar een vierpoter. Als je je in de mast begeeft, dan heb je het idee alsof je op een boortoren staat.

 

Antennes en zender

Boven in deze reus hangen 8 Rossen en 100 meter verderop hangt de zender eraan. Geen reus van een zender, maar een dubbele Mosfet die 560 Watt levert op de Bird. De zender zelf lijkt een oudje maar functioneert prima en is met een BCD-schakelaar van frequentie te veranderen.

 

Alles staat op de 98,20Mhz in stereo en RDS. De RDS zelf is een veel gebruikte van RDS2000 en de stereocoder een 16x-sample.De antennekabel is uiteraard geen dunne vanwege de lengte. Cellflex 7/8 wordt hier gebruikt.

 

Afstand

De afstand die gehaald werden zijn prima voor dit vermogen. Uit heel Friesland komen de verzoekjes vandaan en dat is voornamelijk het uitzendgebied, maar ook in Twente is het signaal waargenomen

 

SMS

Voor SMS gebruikten ze een enorm geavanceerd systeem. De basis is simpel. Ze worden opgepikt door de software van de fabrikant van het toestel, maar de verwerking daarna is anders. De tekst wordt via een apart server-programma geprojecteerd op het scherm. Het grote voordeel is geen volle pagina’s meer. De software is geschreven door collega-piraat de Caravaan-zender. Mooi om te zien hoe dit vlekkeloos werkt.

 

Processing

Simpel maar doeltreffend een Triple-C wordt hier maar enkel gebruikt en dan ook alleen maar om het geluid te levellen, meer niet. Processing voor de spraak is ook aanwezig en hier staat dan een Alesis Midi VERB III.

 

Verder twee platenspelers van Skytec, de 3020, met Stanton 680HD-naalden voor de singels. Ook MP3 wordt gedraaid en gewoon via een simpel programma van Winamp. Een dual cd-speler van XXL, type CDX-10, maakt alles compleet voor de muziekkeuze.

 

Prima voor elkaar en erg gastvrij. De rondleiding zoals we die maar noemen, was bijna entreegeld waard. Bedankt voor de uitnodiging en tot de volgende keer. 

 

Filmpje Keet Fm  Opzetten mast

 

 

 

 

 

 

 

Stuurzender

 

560Watt

 

Soundprocessing

 

Eigen SMS systeem made by Caravaan

Sound voor de ruimte

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat is nog een keer een koekenpan, zie inhoud.