10-10-2007                                                     Door Otto, Radio Paradijs

Dit keer zijn we op impressietocht ergens midden op de Veluwe. Radio Kentucky is de naam, een echte Korte golf piraat.

 

De man achter deze zender is een goede bekende van mij. Ik bood hem aan een impressie te maken van zijn hobby. Dat vond hij een leuk idee. Dus ik erheen en na de nodige koffie zijn we de studio ingedoken.

 

Studio

De studio is van simpele opzet, Och, het hoeft allemaal niet zo uitgebreid, was het antwoord. Een heuse draaibar staat opgesteld op de zolder van de woning met daarin een mengpaneel van ETP, twee platenspelers en een dubbele cd-speler. Voor de afluistering van het signaal gebruikt hij een ouderwetse Siemens-ontvanger. Niks geen digitaal gedoe, al is die wel aanwezig voor het luisteren naar collega-amateurs en de exacte frequentiebepaling.

 

Processing

Wat de audioprocessing betreft kunnen we vrij kort zijn. Een simpele limiter in de modulatieversterker is alles om de boel binnen de perken te houden. Vanuit de studio gaat de modulatiekabel naar de kelder waar de zender staat. De stuurzender op zijn beurt wordt aan/uit-geschakeld met een schakelaar in de studio.

 

Wel een beetje rommelig met al die losse kabels? Och, we zijn nog in de experimentele fase, kreeg ik als antwoord. Tevens staat er in de kelder een Philips-buizenversterker met toonregeling om de tonen een beetje bij te schaven en de modulator met 6 buizen, type 807, aan te sturen. Dit geheel zorgt ervoor om de volle 400 Watt naar de antenne te sturen.

 

Zender

De zender is er een van het type zelfbouw. Door middel van het schakelen op de losse PLL-unit is hij van frequentie te verzetten. Meestal zit Kentucky zo in de buurt van de 6,3 MHz. Dat is een mooi schoon stukje waar regelmatig andere stations aan het rapporten zijn.

 

En de rapporten dan? Het antwoord: Ik sta regelmatig op websites uit polen, Oostenrijk, Engeland, Ierland en Duitsland. Laatst kreeg ik nog een MP3-bestandje via de mail uit Zuid-Polen, ruim 900 kilometer van hier. Daar zit een luisteramateur die alles bijhoudt en regelmatig rapporten geeft aan korte golf-piraten, Ik kon goed horen hoe ik daar binnenkwam.


Antenne

De antenne is gemaakt van gewoon koperdraad en gespannen langs een mast die enkele meters van het huis in het weiland staat opgesteld. Helaas kon ik geen foto's maken van de mast vanwege te weinig licht.

 

De nieuwe antenne-aanpassing is al klaar. Een rolspoel met pvc-buis. Op de pvc-buis is koperdraad gewonden met aftakkingen voor de diverse frequentiebanden.

 

Tot zover deze impressie

 

Kijk ook eens op de volgende site of op het forum   

 

Zender

 

Voeding modulator en zender

Losse PLL unit

De voeding wordt aangezet

 

 

 

Zelfbouw antenne aanpassing met rolspoel

Oude glorie de SK010 van R&S

Oude glorie wordt opgestart

 

 

 

 

De Geloso modulatie versterker

 

De ontvanger in de studio

78 toeren op een nieuwe platenspeler

 

Ontvangst rapporten van de afgelopen maand

Ontvangstrapport uit ItaliŽ

 

 

 

 

Een Tsjechische polka wordt scherp gezet