28-12-2007                                    De Kleine Soldaat                       Door Gup

Een kleine marathon werd dit weekend gehouden vanuit Zuidoost Drenthe via de 95.10 MHZ in stereo en RDS. Het betreft de radiozender De Kleine Soldaat die zich al een paar jaartjes op de FM omroepband begeeft. Dit keer met een marathon van donderdagochtend tot oudejaarsdag. 

Mast en zender

De mast stond op een hoogte van ongeveer 32 meter. In de mast hingen 2 zelfbouw rondstraal dipolen. De mast zelf 2 keer 12 meter constructie is door de piraat zelf gelast met hulp van een collega. Voor de harde wind dit weekend was de piraat niet bang, al stond de buis toch behoorlijk de verkeerde kant op.

 

Zender

De zender was goed voor een 300 Watt. Het is een enkele BLF278-print met daarvoor een tiptoetsen stuurzender-print. Alles netjes verwerkt met Volt- en Ampere-meter in een 19 inch-kast. De zender werkte naar behoren en daardoor kwamen er ook genoeg verzoekjes binnen, ondanks alle kerstdrukte.

 

Apparatuur

Het bekende mengpaneel de DX-1000 werd ook bij dit piratenstation gebruikt als mengpaneel. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van 2 CD-spelers van de merken Sony en Pioneer. Er was ook een computer aanwezig om de vele verzoekjes snel bij de hand te hebben en om de nachtelijke uurtjes door te komen. 

Een platenspeler werd gebruikt om de singels de ether in te slingeren. Keuze uit CD was er bij dit station genoeg en daarom werd er ook veel van CD gedraaid, wat ik later zelf ook nog even heb mogen ondervinden. 

Soundprocessing

De opstelling bestond dit keer vrijwel helemaal uit Behringer. Met de Autocom, de Ultramizer, de Edison en de Aphex Exciter werd het geluid prima tot zijn recht gebracht. Het RDS.-systeem was van het welbekende merk Katruud. De echo werd ditmaal voorgebracht uit de Virtulizer 2024. 

Op het moment van aankomst in de studio was het niet erg druk. Dit kwam omdat het nog maar 12 uur was. Ik had net de ravage gemist die er de avond daarvoor was ontstaan. Nu was de studio weer netjes opgeruimd en fris voor de impressie. 

Blokhut

De studio staat in een nette blokhut van 4 bij 5 meter. De bar is erin gemetseld en de studio is lekker ruim opgezet. Er hing overal wel wat aan de muur waardoor de studio gezellig aangekleed was. Een kersverse Berenburg-tap werd nog even geinstalleerd en uitgeprobeerd.  

Ook kreeg ik nog even de plek te zien te zien, waar de reservezender zich bevond voor het geval als er teveel tegengas van andere stations kwam. Een nette 1 kW RVR- eindtrap in bijna nieuw staat hadden ze nog achter de hand. 

Ik wil het station bedanken voor de aangeboden sapjes en schijfjes.