30-05-2007                                      Foto’s: Wilco, tekst: Richard

Koestal FM, daar zijn we te gast. Een station uitzendend in het noordoosten van Overijssel op 96.70 MHz in stereo en RDS. Ze hebben een vaste uitzendavond, maar het station is ook geregeld op vrijdagavond te beluisteren en als ze zin hebben gaan ze gewoon op zaterdag door.

Koestal FM bestaat nu uit een team van 4 personen, daarvoor was het team drie man sterk. Het station bestaat al een jaar of 5-6 en zond eerst uit op andere frequenties, oa 94.2 MHz. Door de nieuwe frequentie-indeling is Koestal FM een paar jaar geleden uitgeweken naar 96.50 en later naar 96.70 Mhz. Dat is nu hun vaste frequentie.

Studio

De studio ziet er mooi afgetimmerd uit en is erg gezellig ingericht met staantafels en een zithoek. Er ligt op de vloer zelfs een prachtige plankenvloer. Achterin is de studiobar gevestigd, waar ook de gasten aan kunnen zitten. De bar loopt een beetje schuin af, zodat het bier niet in de studioapparatuur kan stromen, maar op de broek van de gasten. Aan een wc beneden de studio wordt hard gewerkt. Het hokje is er al en ook de pot in mooi blauw, is al aanwezig.

Mast en zender

Het team is erg open en heeft geen bezwaar tegen foto’s van henzelf en de zender. Ze gebruiken momenteel een mobiele mast met een nieuwe top die een hoogte heeft van 35 meter. Daarin hangen vier fabrieksantennes. De mast wordt na het draaien netjes gekanteld.

Als zender gebruikt Koestal FM een RVR-eindtrap die maximaal 1000 Watt kan leveren. Tijdens de impressie stond de meter bijna op 750 W. Het maximale vermogen is net niet haalbaar omdat de stuurzender net een paar Wattjes tekort komt. De stuurzender komt van een bekende bouwer uit Twente en levert zo’n 27,5 Watt. De zender staat in een houten hokje net onder de zendmast. Eerder werkten ze met oa. een 4 keer Mosfet-eindtrap .

Soundprocessing

De geluidsapparatuur is opgebouwd rond de mooie geluidsmixer Apollo van Dateq. Daarop zijn twee draaitafels (KAM, type DDX0750), een dual CD-sper van US Blaster en nog een enkele CD-speler. Het station draait veel van vinyl, maar ook muziek van CD wordt de ether ingeslingerd. Er is een ruime keuze aan singles en er wordt nog steeds materiaal bijgekocht.

Als soundprocessing gebruikt dit team de bekende Behringer Combinator MDX-8000. Het apparaat doet flink zijn best, bijna alle rode lampjes op de compressiemeter gingen aan. Als stereoverbreder staat er de welbekende Edison EX-1. De stereocoder is van R&S en ook voor de RDS wordt een fabriekscoder gebruikt.

Plannen zijn er nog volop bij Koestal FM. Misschien een iets grotere zender of een hogere mast. In ieder geval is het een station dat serieus bezig is met de hobby en waar ook veel technische kennis aanwezig is.

Jongens van Koestal FM, bedankt voor de uitnodiging en gastvrijheid.

Foto's vorige zender uit de jaren 60

 

De vier fabrieksantennes

 

Zenderopstelling

De Stuurzender

 

Eindtrap van RVR type VJ1000

 

Soundprocessing

 

 

 

 

 

 

Ortofon Concorde element

 

 

 

 

 

 

 

Hmm bordje Tuf Tuf waar hebben we die meer gezien