12-05-07   By Gup Fm

Al een tijdje stond deze impressie op de planning. Vanwege de drukte omstreeks de feestdagen heb ik het uit moeten stellen. Zaterdagavond kon ik een paar dingen combineren zodat ik toch een impressie kon maken bij de Krachttoer FM.

 

Het team Krachttoer telt 3 leden. Elke week gaat de mast omhoog om een uitzending te maken op de 98.00 MHz in stereo en rds. Dit alles vanaf locatie Drenthe.

 

Mast en zender

De mast was geheel uitschuifbaar en 20 meter hoog. De mast kon je uitschuiven door middel van luchttoevoer. Zo’n 1,5 bar is nodig om de mast in de lucht te houden. Het signaal werd weggestraald door twee zelfbouw rondstralers van een bouwer uit de buurt. De afstanden werden genoteerd op een kaart van Drenthe en dit zag er prima uit.

 

De zender, Profline-sturing inclusief stereo moest de Telefunken-eindtrap (3149) aansturen om op het eindvermogen te komen van 300 Watt. Dit vermogen was, net zoals de staandegolf, prima af te lezen op deze fabriekseindtrap.

 

De soundprocessing

Dit keer was er niet veel Behringer aanwezig zoals je verwacht bij een piraat. Het mengpaneel (Samick SM 820) deed prima zijn werk. Achter het mengpaneel stond de Autocom Pro 1400 als compressor/limiter met daarachter een Philips stereoverbreder. Deze twee apparaten brachten het signaal op een aangename kwaliteit. Om de spraak te beïnvloeden werd er gebruik gemaakt van de Philips echobak.

 

Er werd bij dit station voornamelijk vanaf CD gedraaid maar ook veel MP3. Er waren aanwezig: 2 cd spelers 1 MP3-speler en een computer. Een Skytec-draaitafel werd af en toe gebruikt om een singeltje de ether in te slingeren.

 

Studio

De studio was gezellig ingericht met 2 satantafeltjes. Aan de muur hing nog een kaart om de plaatsen aan te strepen waar het signaal allemaal doorkwam. Ook de zender stond zonder enig probleem en geluidloos gewoon in de studio te draaien. Aan de sapjes geen gebrek. Ook werd moeders nog even aan het werk gezet om de hapjes klaar te maken.

 

Kortom wil ik de jongens van Krachttoer bedanken voor de hapjes en drankjes en de gastvrijheid.