29-12-2007                                                                               Wilco/Richard

De Friese marathonzender It Krystteam, bezig met de kerstmarathon van Twatzends‚n (2007), stond al geruime tijd op het lijstje van Klompenboer. Vorig jaar haalde dit team met een zender van nog geen 200 Watt ongeveer 11.500 euro op voor het goede doel. Hoe krijgen de Friezen dat voor elkaar?

Daarom dit jaar maar eens een kijkje nemen bij deze zender in het Noordwesten van Friesland. Vanaf Heerenveen is het station glashard in stereo en RDS te ontvangen op de autoradio, terwijl TomTom nog 31 kilometer aangeeft. Mmmm, dat is vast geen 200 Watt meer, eerder 2 kW.

Hoogwerker

Na ruim een half uur sturen zien we van verre in het Friese landschap de hoogwerker met zendantennes al staan. Ook niet superhoog,  dus we blijven ons verwonderen over het goede bereik. Op de plaats van bestemming ontdekken we alleen maar de telescoopmast en een container met kleine FM-ontvangstantenne erop. Het is duidelijk dat de studio op een andere locatie staat.

 

Ook verbazen we ons over het dunne elektriciteitskabeltje dat in de container verdwijnt. Geen eindtrap op krachtstroom, dus het vermogen moet minder zijn dan 2 kW. Maar ook geen dikke 230V-kabel. Dat kan ook geen zware CX-eindtrap zijn, concluderen we.

 

We rijden door naar het afgesproken studioadres. Daar is het nog rustig zo halverwege de zaterdagmiddag.  Iedereen komt nog een beetje bij van het feest, de avond ervoor. Want ook hier leeft piraterij duidelijk, hoewel marathonzenders eigenlijk alleen tussen kerst en oud/nieuw actief zijn.

 

Dwangsommen

It Krystteam heeft ook de rare bokkensprongen van AT aan den lijve ondervonden. Ze hebben de afgelopen dagen al twee keer een dwangsom op perceel gehad. De huidige zendlocatie is daarom al de derde in rij. Geen nood, de sfeer is goed en de muziek klinkt prima. Tijdens ons bezoek komt het 1900-ste SMS-je binnen.

 

Zender

Op de landkaart blijk dat de verzoekjes uit zowat half Nederland kwamen. Van Apeldoorn tot Emmen en van Delfzijl tot Alkmaar. En dat met een vermogen van slechts 270 Watt. Ja, u leest het goed: een enkele Mosfet. Via een straalverbinding wordt de zendinstallatie aangestuurd. De stuurzender is ingebouwd in een kleine compact kastje en levert 7 Watt. Vier zelfbouwantennes kijken vanaf 52 meter hoog uit over het Friese landschap.

 

De studioapparatuur bestond uit de Behringer DX-1000 waarop aangesloten waren 2 Philips CD-spelers en 2 Sony MD-spelers. De meeste muziek werd echter uit de computer afgespeeld, van MP3 dus.  Vrijwel alle muziek was op verzoek, die via telefoon of SMS binnenkwamen.

 

Processing

Ons oog viel tijdens het bezoek op het mooie processorrack. Daarin stond de Aphex 2020, driebands processor, met daarvoor de Inovonics-260 als leveler. Verder stond in de kast een stereo/RDS-coder van RVR. De spraak werd bewerkt voor de voice processor van Vip en een Alesis galmapparaat.  

 

Goede Doel

Net als diverse andere Friese piratenteams draaide ook It Krystteam voor een goed doel. Alle sponsorgelden, de baropbrengst en spontane giften verdwijnen in de grote pot voor het goede doel. Het goede doel is dit keer het de belangenorganisatie van patiŽnten die lijden aan aandoeningen aan de luchtwegen (PCD). Tijdens ons bezoek ging de inzameling erg voorspoedig, maar een tussenstand wilde het team nog niet bekendmaken.

 

Recordopbrengst

Tijdens het laatste uur op zondag 30 december, werd ook het eindbedrag bekend gemaakt. It Krysteam heeft maar liefst een recordbedrag van 20.000 euro bijeengehaald voor onderzoek naar de ziekte PCD.

 

Filmpje Krystteam  Videocompilatie gemaakt door RTV Friesland Bekend making eindbedrag  Laatste minuten Krystteam

 

Kerst en wat betekend kerst bij vele piraten, uitzendingen om een ander te vertieren maar er zijn ook

piraten stations die dan draaien voor een goed doel

Al eerder heb ik dit team op afstand gevolgd, en met veel bewondering alles gelezen op hun site

 

Krystteam vanuit Friesland wat het Kerstteam betekend, daar hebben we het over, geen power station (200Watt) geen

hoge mast, en alles maar dan ook alles naar een goed doel en dat voor het derde jaar 

Het 2005 jaar was voor stichting Doe een Wens 2006 waar een bedrag van 6500 euro werd overhandigd 2006 was voor

Kika (Kinderen Kankervrij) waar 11500 euro belangeloos werd overhandigd en dit jaar 2007 gaat naar PCD

 

 

 

Ontvangstantenne voor doorsturen

Uitzendantenne en zender alles ingebouwd in een koelkast

 

Hier stond het zendmaterieel in

Zendopstelling

 

Stuurzender

Endtrap een enkel mosfet BLF278

Voeding voor de eindtrap

270Watjes meer kunnen we er niet van maken

 

Soundprocessing 

 

 

 

Alles via de PC met SAM3

Versterkers voor de studioruimte

 

 

 

 

 

 

 

 

SMS en telefoondienst op dit moment werd het 1900 verzoekje genoteerd

 

 

 

 

Een behoorlijk goed bereik voor 270Watt anno 2007