15-06-2007 KB

Bij Station LOD zijn we vandaag met een beetje onverwachts bezoekje.

 

Impressie

Eigenlijk was ik op weg voor een impressie naar een ander station ergens in Twente. Niet alleen via de autoradio beluister ik deze piraten maar ook het fenomeen masten bekijken is een leuke hobby en voor mij absoluut geen vervuiling.

 

De mast viel me dus op en ik besloot eens een kijkje te nemen bij LOD die uitzond op de 94.50Mhz in Stereo en RDS. Later bleek dat ze me al een SMS hadden gestuurd voor een impressie.

 

Mast

Deze kon je niet missen: een mast aan de rand van het dorp. Deze was schitterend gestationeerd met een hoogte van ruim 60 meter. Een prachtige mast met 8 antennes erin.

 

Zender

Ook deze ziet er bijzonder gelikt uit. Een professionele zender met als sturing een RVR, type TEX20, en tussentrap, ook van RVR, een PJ300. De eindtrap is ook geen kleintje. De buis die hiervoor wordt gebruikt is een 3CX3000 die momenteel een vermogen levert van 4300Watt,  maar hij wil meer.

 

Problemen

Rond half twee was ik op plaats van bestemming en alles draaide perfect maar rond twee uur begon de lucht te betrekken. De kap van de aanhanger werd geplaatst voor de aankomende bui. De temperatuur zal wat oplopen maar beter dan water in de zender.

 

Dit gebeurde ook niet maar wat gebeurde er wel? Donkere wolken naderden en een flits en de zender sloeg in de beveiliging. Mooi werk dat dit alles goed functioneert.

 

Inductiespanning op de antennes werd er gedacht. Alles werd doorgemeten maar er werd geen oorzaak gevonden. Elke keer knalde de zender in de beveiliging. Besloten werd om de kappen er maar af te halen en alles door te meten, maar ook dit haalde niets uit.

 

Vol Gas

Toch na wat zoeken en veel afregelen begon er weer leven in te komen. De verkeerde afstelling in de inkoppeling zorgde ervoor dat de eindtrap in de beveiliging vloog, aldus het team. Opgetogen waren ze dat er verder geen schade is ontstaan. Ook is het team bijzonder rustig gebleven onder het mom Shit Happens.

 

Processing

Dit zie je niet meer zo vaak. Een team met zoín vermogen en antennehoogte dat er geen processing achter heeft. Alles moet komen uit een goed mengpaneel, een Dateq Apollo, vindt LOD. Het team kiest bewust voor de kwaliteit, die is goed en waarom processing dan?

 

Na wat discussiŽren komen we tot de conclusie dat processing niet alleen voor het geluid is maar ook voor de bandbreedte en dat je behoorlijk vermogen verliest als je te breed wordt.

 

Hard zat

Dat zijn ze en behoorlijk hard. Ook de landkaart die ze vervangen na elke uitzending, was al behoorlijk gevuld met stippen. Niet alleen uit de omgeving maar van Den Helder tot Maastricht kwamen de verzoekjes binnen. En zelf van een truckchauffeur die om dat moment reed in Luxemburg. Condities dus.

 

Ik wil het team bedanken voor de gezelligheid, uitnodiging en de karbonade.

 

Fabriek sturing en tussentrap

 

 

Antenne doormeten maar alles was tip top

 

 

 

 

SMS geschiede doormiddel van een computer

 

 

Ook geen visuele schade aan de antennes