15-12-2007                                                                        Door Richard

Zonder adres op zoek naar dit station, niet zo heel erg ver Twente in. Volgens ontvangstrapporten hadden ze vrijdag een tamelijk goed bereik, dus ik was al rijdend op zoek naar een hoge mast in het mooie Twentse landschap. Niks gevonden, wel een mastje met 6 dipolen erin en een mobiele toilet buiten. Maar dat kon toch niet de zendmast van Maarkel FM zijn?

 

Dan maar even bellen naar het SMS-nummer in de RDS. Gelukkig werd er opgenomen en kreeg ik de weg naar de zendlocatie uitgelegd. Het bleek toch die bewuste locatie te zijn waar ik al eerder langs was gereden. Noodgedwongen zaten ze met een niet zo heel hoge zendantenne.

 

Maarkel FM is een marathonteam dat bestaat uit drie teams, Husky, Sjans en Kleine Jager met in totaal 9 leden. Het weekend voor de kerstvakantie werd geprikt om eens gezamenlijk te gaan draaien. Zo gezegd, zo gedaan en de marathonuitzending kon worden voorbereid.

 

Italiaanse eindtrap

Een zender was geen probleem. In het team was een bijzondere Italiaanse eindtrap van Elpro aanwezig. Alleen nog een mast. Alle huurmasten waren helaas bezet, dus zat er niks anders op om een eigen kantelmast van krap 30 meter te verplaatsen. Hiervoor moest een groot gat worden gegraven voor de betonnen voet.

VuurwerkDonderdagavond werd de zender aangezet op 96.5 MHz in stereo en RDS. De eerste nacht ging goed en het bereik viel niet tegen. De twee kiloWatt uit de Elpro deed goed zijn werk. Totdat om acht uur vrijdagmorgen de eindtrap met veel vonken en lawaai plotseling uitviel. De oorzaak van dit vuurwerk is onbekend. Of de eindbuis, een CX1500 ook kapot is, of dat het alleen kortsluiting is geweest, moet nog blijken.

Gelukkig kon er snel een andere eindtrap met stuurzender worden geleend. En vrijdag ging opnieuw de uitzending van start, nu met de Elenos T-1800 die ongeveer 1700 Watt eruit gooide. De nieuwe frequentie werd 97.6 en de reacties kwamen overdag nog uit onder meer Apeldoorn, Neede en Zutphen.

 

Zaterdag werd het bereik stukken minder doordat het superdruk was aan de band. De sfeer was er niet minder om. Vrijdagavond was het erg druk in de schuur waar de studioapparatuur stond. Om de gemeente te vriend te houden, zorgde het team goed voor de veiligheid. Zo hingen er bijvoorbeeld twee brandblussers.

 

Soundprocessing

De soundprocessing bij dit team was beslist apart. Als hoofdprocessing stond in het rack zowel de broadcastprocessors Dominator van Aphex en MDX-8000 van Behringer met de nodige randapparatuur. Helaas mocht het setje niet op de foto, maar in deze volgorde was het aangesloten:  Edison (stereoverbreder), Dominator, Aphex-204 (big bottom/exciter), Behringer compressor en tenslotte de MDX-8000. Het geluid was hard en met veel hoog, dus prima om naar te luisteren.

 

De overige apparatuur bestond uit twee draaitafels van Citronic met Ortofon-elementen en een dual CD-speler van Numark, die op de DX-1000 waren aangesloten. Het meeste werd ook hier van vinyl gedraaid. De draaitafels werden met de knop-start op het mengpaneel gestart. En dat werk magnifiek, vond 1 van de teamleden.

 

Heren, bedankt voor de uitnodiging en de versnaperingen.