24 -11-2007                           KB

Een thuiswedstrijd vandaag want 5 kilometer bij me vandaan draait er een zender aan het kanaal en van daaruit is de naam Ommerkabaal ontstaan. Ze draaien vanuit de 30-kilometer zone. 

Ommerkabaal is een formatie die bestaat uit een 7-tal leden die ook dit drukke weekend gebruiken om een marathon te houden en dat alles op de 95,10MHz in stereo en RDS. 

Knak

De mobiele mast staat momenteel op een hoogte van 47 meter maar deze zou eigenlijk 5 meter hoger moeten zijn. Tijdens het opzetten knikte de topbuis waardoor de lengte van52 meter niet is bereikt. 

Helaas is tijdens het knikken ook een antenne kapot gegaan en die hebben ze moeten vervangen. Een aantal is krom maar nog prima te gebruiken, De antennes, 4 Rossen, en koppelbalk zijn compleet in eigen beheer gebouwd en afgesteld. 

Soundprocessing

Stereo, RDS en soundprocessing: alles hebben de jongen voor elkaar, maar geen RDS- of stereocoder of soundprocessor te zien. Nee dat klopt, alles is digitaal ofwel softwarematig. 

Inmiddels hebben ze al heel ervaring met het stereo- en RDS pakket van Airomate type 1, maar nu gaat het team een stap verder. Ook de processing gaat via software en dat alles met Omnia AX. Het pakketje en de presets hebben ze van onze site gehaald, nog wat aan de presets gesleuteld en het geluid is bijzonder goed.  

Sommigen dachten zelfs dat er een DSPX Mini achter stond, en dat vonden ze toch ook wel weer mooi om te horen. Ze waren zelf ook wel verbaasd over de kwaliteit ervan. 

Vertraging

Voor de stereo en RDS staat er een goede soundkaart achter en eigenlijk verwachte ik dat ook voor de laptop waar Omnia AX op draait. Maar nee, ze gebruikten gewoon de interne soundkaart van de laptop, niets meer, niets minder.  Wel een groot nadeel is de vertraging. De oplossing is koptelefoon op en via mengpaneel luisteren, want anders lukt het je niet om normaal te praten. 

De apparatuur die wordt gebruik is allemaal op een Dateq GPM-8 aangesloten. Twee platenspelers van Technics, SL1200MK2, met Numark-elementen en een dual CD-speler van Skytec, type TEC2500, worden gebruikt als muziekbronnen. 

Dina 3

De zender is een Spaan, type met 4x CX-250 buizen en goed voor een vermogen van 1400Watt op de klok. Alleen vrijdagmorgen rond 10 uur knalde de zender eruit. Vreemd, alles werd gemeten en nagemeten maar toch geen spanning. Na de kabel te hebben nagelopen kwamen ze uit in een koeienstal waar de stroom vandaan kwam. Het bleek dat de stekker er was uitgebeten door koe Dina 3. Ze had blijkbaar genoeg van de muziek.

 

Bezoek

Terug in de studio werd er aan de deur geklopt. Zacht geklopt, hard geklopt wie zal dat zijn?

Sinterklaas met twee Pieten kwamen compleet onverwachts naar binnen met veel lawaai en slecht gehumeurd. Waarom hoor ik geen Sinterklaas-liedjes, was de vraag van de Pieten. 

Snel werd de plaat van Henk en Henk, Sinterklaas, in de vinylbak opgezocht en gedraaid nog voordat de Sint binnenkwam. Zijn humeur en dat van de Pieten werd heel wat beter en de DJs werden getrakteerd op pepernoten en schuimpjes.  

Na het team te hebben bedankt voor de uitnodiging verlaat ik de locatie. Hier wist ik 27 jaar geleden de plankjes van de WC nog te tellen. De oorzaak zal zit wel laten raden. De reden  was de verloving van mijn zus op deze locatie. Lag het toch nog aan mijn zus waar ik voor de eerste keer kachel was.

Filmpje Ommerkabaal

 

 

 

 

 

 

 

Stuurzender

Eindtrap

Soundprocessing

 

 

 

 

 

 

 

Daarom komt de goede Sint

 

 

 

 

En daar gaat die de goede Sint