22-09-2007                                        Door KB

Zaterdagmiddag vanaf de Radiomarkt richting Gelderland. Dit keer ben ik in een polderlandschap terecht gekomen. In de verte zien we Zwolle liggen en toch is het gebied me compleet onbekend. 

Station Onbenul is waar we naar toe gaan. Midden in het kale landschap zie ik in de verte zendactiviteiten: een tent en een mast. Het is rustig rond de tent, al staat er een springkussen voor de kinderen klaar om zich te vermaken. Het is nog iets te vroeg. 

Het station draait voor de eerste keer een marathon maar alles ziet er strak uit, zeker voor de eerste keer. Donderdagmorgen was het voor dit team al vroeg uit de veren want om 5 uur is de zender aangegaan op de 97.60Mhz en alles in stereo en RDS. Dit gaat allemaal goed, de frequentie is vrij en leuke afstanden worden gehaald. Dat feest gaat door tot vrijdag.

Druk

Daarna wordt het bijna chaotisch druk op de band en is het team 20 kilometer verderop bijna niet meer te horen, terwijl ze toch met 1500Watt zitten. Ze zijn genoodzaakt om van frequentie te wisselen maar omdat alles al vol zit, gaan ze op de 97.00Mhz zitten. Deze was ook bezet maar van alles was dit het beste alternatief. 

 

Zender

Deze is een dubbele CX maar wat voor buizen erin zitten wist het team niet te vertellen. Na wat rond te hebben gebeld blijft het een mysterie. Zelf dacht ik aan een CX350 maar ik vraag me af of hier 1500Watt vanaf kan komen. Duidelijk is dat het gaat om een eigenbouw eindtrap maar het ziet er allemaal goed uit.

 

Mast

De mast die werd gebruikt is ook voor de eerste keer in de lucht voor een FM-uitzending en staat op een kleine 40 meter met erin 6 Rossen. Het type mast komt meer voor en is van het voormalige Duitse leger. Uitschuifbaar en kantelbaar.

 

Processing

Hiervan is genoeg aan boord: een Triple-C staat er als hoofd met erachter of ertussen -hoe je het ook wilt noemen- een Multicom MDX4400 en een Edison EX-1 voor de verbreding van de stereo 

Vinyl is wat op dit moment van de impressie het meest wordt gedraaid maar het is maar net wie op dat moment draait. Verder kunnen ze ook van CD en MP3 draaien.  

Afspeel-apparatuur

Twee platenspelers van Skytec, TEC3020, met Tonar Banana elementen en een dual cd-speler van Koolsound, type  CDX210, en het programma BPM vormen de muziekhardware. Aan het einde staat er de Behringer DX-1000 mengtafel. De techniek voor de verzoekjes wordt door  een laptop gedaan. 

Het team draait door tot zaterdagavond laat. In de deze streek wordt de zondagrust behoorlijk op prijs gesteld. Daardoor hebben ze een dag minder om te draaien, maar om die reden is ook een dag eerder begonnen. 

Ik wil het team bedanken voor de uitnodiging, het gezeur en de vele aangeboden maar geweigerde drankjes.

 

Filmpje Club Onbenul

 

 

 

 

Zender opstelling

 

Processing

Geen overbodige luxe daar

 

PA geluid