23-11-2007                                                    KB

Het is vrijdagmiddag en we zijn in het uiterste hoekje van Twente. Hier zit PTND met de firma Gas Hoaln. Een leuke combinatie en een team dat altijd wel wat heeft. 

Ruim 5 kilometer van de plek des onheils zag ik de mast al staan. Een gevaarte van 85 meter. Het is een eigen mast en met veel gebout en gesleutel moesten ze hem zelf in elkaar zetten.

Er is gekozen om er 6 antennes in te plaatsen. 

Legendarische zender

De zender, dat is pas een aparte, maar eentje met veel geschiedenis. Bij de vorige eigenaar van de zender is deze R&S van 10 KW gebruikt bij de KKA. De legendarische en -denk ik- de meest besproken Fm landpiratenzender allertijden. 

Alleen daar is weinig meer van over nadat hij compleet is gestript door de Nederlandse en Duitse AT. De kast, ofwel het plaatwerk, is nog de enige herinnering aan het KKA-avontuur. 

Het inschakelveld zit er niet meer in. De diodebrug is verdwenen en de stuurzender ontbreekt. Eigenlijk zit er niets origineels meer in, behalve het Cavity-filter en het afstemgedeelte om de eindtrap af te regelen. 

Lampvoet stuk

Hoe werkt de zender dan? Eigenlijk niet, want bij aankomst is de lampvoet kapot gegaan en hiervoor moet een behoorlijke rit worden gemaakt. Maar uiteindelijk is dat gelukt en proberen ze hem weer aan de band te krijgen. Dat lukt, 9 kW staat op de klok met een nieuwe voet en daar gaat-tie weer. 

Eigenlijk lijkt de kast op een overdreven CX-zender met een 3-fasen variac. Alleen de buis is geen CX maar ook geen RS-2024 die veelal wordt gebruikt in deze zenders. De buis is van Franse afkomst. Het is een Thomson-buis van het type TH373. 

Een groot nadeel is nu wel het ontbreken van het inschakelveld. Als er nu wat kapot gaat, dan kan er ook veel stuk gaan, maar deze keer is het dus gebleven bij een lampvoet. 

Studio heel apart

De studio: je weet niet wat je ziet. Dit moet je gewoon gezien hebben. Het is prachtig met al die entourage er omheen. Een schuur waar normaal landbouwvoertuigen staan, is compleet omgetoverd tot studio. De betonnen vloer is nu een grote zandbak, gevuld met geel zand. In het midden staat de kooi en in de hoek staat een heater, een gigantisch monster. 

Het plafond bestaat uit een net gevuld met ballonen en meer bombarie, maar wat het meest opvalt is de beamer. Momenteel wordt er een film gedraaid, maar ook oude foto’s worden geprojecteerd. Maar het doel van de beamer is wat anders. 

SMS-party?

Wat is dat nu weer, nou dat is lachen verzekerd. De avonden worden gevuld met SMS-berichten op het grote scherm. Elk bericht wordt automatisch geprojecteerd op het grote doek en dat belooft wat te worden. Een echte SMS-party, lijkt het wel. 

Deze creatieve oplossing komt doordat het een groot team is. Zelf waren ze de tel kwijt, maar meer dan 20 zijn het zeker. Het is een gezellig team, dat is me wel duidelijk geworden, maar ook hun gastvrijheid is perfect. 

Software-processing

De soundprocessing gebeurt compleet digitaal en wel met het softwarepakker van MultiMax V3.21, via de PC dus. De mengtafel is de bekende DX-1000 van Behringer en twee platenspelers een merk dat je tegenwoordig niet meer zo vaak ziet, maar wat in vroegere tijden een bekend merk was. We hebben het over Lenco, type DP-DJ101 met Ortofon Concorde-elementen. 

Tenslotte, de CD-muziek kwam uit de Numark, type CDN-32S en de microfoon met de donkere spraak was van Behringer, de XM 1800S. Verder stonden er of beter gezegd waren er ingebouwd 2 MD-spelers van Sony. Kortom, de studio was van alles voorzien. 

Ik verlaat de studio om na honderd meter het bord te mogen tegen komen. Welkom in Nederland.

Controle gemeente

Na afloop van de marathon is het team de gemeente te slim afgeweest. De gemeente kwam vrijdagmiddag al kijken en vertelde dat er een dwangsom in voorbereiding was. Maandag voor 1800 uur moest de mast weg zijn, zo vertelde de ambtenaar. Dat moest zeker lukken, de kraan was al besteld en zou ‘m maandagmiddag om 5 uur platleggen, vertelden de teamleden tegen de gemeente.

Toevallig had de kraanmachinist op maandagmorgen nog een gaatje en toen is besloten om de hoge mast te laten zakken. ‘Mast dus mooi plat, komt die beste man van de gemeente eraan tegen half 2. Om de brief te brengen, wat wij dachten. Eerst stond hij een beetje raar te kijken. Wij er heen en vragen wat er is. Ze waren vrijdag vergeten foto's te maken als bewijs. Dat wilden ze maandagmorgen doen, maar de mast lag plat.

 

Sturing

De oude KKA kast Koning keizer Admiraal

 

 

 

 

 

Koeling

Geen power door defecte lampvoet

Thomson TH373

Omzetten van van de antennekabel op de andere zender

De tijdelijk zender tot dat de grote zender weer werkt

Kijkje in de voeding van de CX

De 4x CX 250b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pc voor de SMS party

 

Een gigantische heater om de ruimte te verwarmen