11-08-2007                                                                    Wilco/Richard

Een zaterdagmiddag op tournee voor maar liefst 3 impressies, om te beginnen in Noordoost-Twente bij de PTT. Een prachtige locatie die wij via oude sluizen en antieke bruggetjes langs een kanaal en zandwegen bereikten. Kortom, we zijn verkeerd gereden, hoewel de hoge mast al van verre te zien was.

PTT, we hebben het hier over een legendarische zender, nu al zo’n 6-7 jaar actief. Een hecht vriendenteam, al die tijd vanuit een keet in de Twentse bossen hun plaatjes draaiend. Alleen de laatste maanden zijn ze niet meer in de lucht geweest vanwege schade aan de antennes door harde wind. En bovendien worden de teamleden wat ouder en de oude keet heeft plaatsgemaakt voor een vaste stamkroeg.

Twaalf antennes

Maar toch was er enthousiasme voor een zomermarathon, die op het laatste moment werd georganiseerd. De hoge mast van 75 meter werd omhoog getrokken, nadat ze maar liefst 12 zelfbouwantennes in een gloednieuwe topbuis hadden gemonteerd. Vier koppelbalken zorgen voor verspreiding van het zendsignaal. De marathon startte donderdagavond en eindigde maandagmorgen. Dit alles op 94.5 in stereo en RDS.

Tevens is deze kolossale zendmast ook te koop

 

Bijzondere eindtrap

Het team was erg tevreden over het effect van 12 antennes,hoewel het lastig is aan te geven wat ze nu precies voor winst geven. Het signaal was hard, terwijl het vermogen niet extreem hoog te noemen is.  De ontvangst was ver boven verwachtingen, vonden ze zelf. Het vermogen kwam uit een heel mooie Italiaanse eindtrap voorzien van elf Mosfets. Een Mosfet krikte het vermogen uit de stuurzender (10W) iets verder op om daarna de 10-voudige BLF278 aan te sturen.

De tien Mosfets zijn in twee aparte circuits parallel geschakeld. Mocht een circuit (met 5 Mosfets) in storing vallen, dan gaat de andere helft gewoon door, met weliswaar de helft van het vermogen. Bovendien gaat bij een storing het vermogen automatisch naar de ingebouwde dummyload.

Software-processing

Tot onze verbazing stond er geen soundprocessing van Behringer of Omna, maar het softwarepakket MultiMax (zie ook de rubriek soundprocessing, deel 4). De mengtafel van Soundcraft was rechtstreeks op de geluidskaart in de PC aangesloten waarna Multimax voor de nodige processing en stereoverbreding zorgde.

Vervolgens ging het audiosignaal naar de stereocoder van Katruud, een 16x sampling en met clippers. Voor de RDS werd een printje van RDS2000 gebruikt. Zowel stereo als RDS was netjes in een 19 inch-behuizing geplaatst. Ook de pc voor de SMS’jes was keurig in het rack geplaatst, net zoals de nodige schakelingen voor audio en video.

De meeste teamleden draaien muziek vanaf de zwarte schijf, die op twee draaitafels van Skytec, type TEC-3300, werden afgespeeld. Maar ook was het mogelijk om vanaf cd en md te draaien.

Ook dit team had de smaak goed te pakken en de kans is groot dat we ze toch weer vaker gaan horen.

 

 

Deze mast is tevens te koop

 

 

 

De stuurzender die werd gebruikt

 

Koeling voor de eindtrap

Oude bak waar de zender zicht ooit in bevond

De oude eindtrap stond er ook nog maar helaas defect

3000Watt schoon deze hebben ze dan ook gekregen

Processing via de PC

 

 

RDS 200 programma lopend op Windows 3.11

 

 

 

 

 

Sound voor de tent

 

 

 

 

 

De oude studiokeet een puinhoop en niet meer in gebruik

 

 

 

De vorige mast ligt in de bossen 43 meter, verkocht maar wordt niet opgehaald

Eigen stroomvoorziening