16-11-2007                                        Door KB

 

Dit weekend konden we dan eindelijk luisteren naar station Pil FM. Half september hadden ze al gemaild dat we welkom waren voor een impressie. De marathon zou eind september worden gehouden. Door problemen met de mast werd de uitzending elke keer verschoven. Dit weekend stond de mast mooi te pronken op een metertje of 60. 

Het team wilde vroeg beginnen op de vrijdag en tegen een uurtje of negen moest de zender toch echt wel aan zijn, maar dit lukte niet. Een paar uur later kwam er dan toch geluid op de 97.00 MHz vanuit de 6 Rossen. 

Beveiliging

Helaas heeft dit niet zolang mogen duren. De zender knalde eruit. Een probleem met de beveiliging gaf hij aan als storing. Nadat voor- en achterkant van de kast waren verwijderd, werd al snel duidelijk dat de ventilator de storing veroorzaakte.

 

We willen koffie

Alleen het team dat rustig te werk ging, raakte toch enigszins opgefokt. Zoveel ervaring en toch nog een stressfactor aanwezig bij dit gedegen team.  

Zes man waren bezig met het oplossen van een probleem, maar niet bij de zender. Nee, 6 man was nodig om het Senseo-apparaat klaar te klaar want koffie daar hadden ze zin in. De zender ach, die komt wel weer klaar maar een kapot koffieapparaat is ander koek.  

Zekering

Bij de zender waren ook monteurs aan de gang. Een zekering probleem, maar waar door? De motor van een van de koelers had het bezweken. Er werd gekozen om op twee koelers verder te draaien, alleen was het nog even wachten op een nieuwe zekering van 50 eurocent.

Na de zekeringen te hebben vervangen draaide de zender weer rustig maar dan op lager vermogen dan de 10 kW. 

Studio

Niet alles was nog aanwezig in de studio maar voldoende om alvast te draaien 2 platenspelers van Technics SL1210MK2 met Stanton 505 naalden een mengpaneel de Dateq 7,2 en wat soundprocessing een dual band processor de MDX4000 en een Ultrafex EX3200 voor het geluid.

 

Drassig

Dit team, dat deze keer bestond uit 8 man, zat in een oude SRV-wagen maar voor het weekend hebben ze er een tent voor staan. De wagen waarop achter de mast is gemonteerd, staat midden in een zeer drassig weiland.  

Kortom, een bende om er te komen. Met natte sokken en een grijns op de mond verlaat ik dit station om weer een ervaring rijker te zijn.

 

Filmpje Pil Fm

 

 

 

Een prachtige mooie maar even simpel om de mast te laten kantelen

De enorme motor die ervoor nodig is

 

 

 

 

 

 

Stuurzender

Kijkje in de eindtrap

Soundprocessing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tent opbouwen