28-04-2007

Editie 2, jaargang 2 voor de marathonzender Plankgas, letterlijk vanuit het Sallandse gras. En dat alles op de 94.50 in Stereo en RDS.

 

Lokatie

Verscholen tussen 3 plaatsen in, bevindt zich dit station dat dit weekend een marathonuitzending draait. Het team bestaat uit een 9-tal leden. Een prachtige locatie, alles wat blinkt in de wijde omgeving is groen en aan de horizon schittert  -tussen het vee en de boerderijen- de mast.

 

Mast en zender

De mast steekt 65 metertjes de lucht in met erin 6 hoogvermogen dipolen die het signaal van 10.000Watt de ether inbrengen. De 10kW komt uit een fabriekszender van Telefunken, die gigantisch mooi is ingebouwd in

een aanhanger.

 

Koelprobemen

Bij dit station zijn koelproblemen uitgesloten. In de ruime aanhanger waar de zender in is gemonteerd, staan achter 2 gigantische ventilatoren om de warmte die deze zender produceert af te voeren.

 

Ook de zender zelf heeft uiteraard koeling maar deze is om de warmte af te voeren van de buis. Daardoor draait alles op een stabiele temperatuur van 65 graden, dat zelfs bij extreme warme buitentemperaturen.

 

Uitgefikt

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen ging het alsnog mis. De zender knalde in de beveiliging en er kwam veel teveel vermogen terug. Er werd gedacht aan een uitgeblazen antenne of koppelbalk, maar de schade bleek mee te vallen. Een plug om de 2 helften van de dikke antennekabel samen te voegen was uitgefikt. Deze was waarschijnlijk toch niet goed gemonteerd.

 

Hard

Vreselijk hard gaat het dit weekend met het signaal en dat was ruim boven verwachting. Dit was ook te merken aan de enorme vraag naar verzoekjes die al ver boven de 600 lagen in nog geen dag tijd.

 

 Het blijkt maar weer dat het Nederlandstalige lied nog lang niet op zijn retour is, al wordt er van hogerhand behoorlijk druk opgelegd om dit wel tegen te houden.

 

Processing

Dit is ruimschoot aanwezig en voor de spraak werd een Virtualizer VSP1000 (echo) gebruikt en een Ultravoice Digital VX2496.

Voor de muziek werd gebruikt: de Behringer MDX8000 met verschillende andere dozen erachter en ervoor waaronder Symetrix422 (leveler), Ultrafex EX3200 en als verbreding de EX-1.

 

Als mengtafel stond een Behringer VMX1000 die veel in deze regio wordt gebruikt. De stereocoder was een R&S GC003 en de RDS van RDS2000

 

Artiesten

Voor de zaterdagavond stond een optreden van Martin Dams op het programma die de tent op de kop zette, en voor de zondagmiddag stond het IJssel Duo op het programma. Kortom, muziek en feest is het wat de klok slaat.

 

Team

Vliegende Sallander, Kanon van Salland, De Albatros en Piraten Combinatie Salland vormen samen Plankgas. Ik wil ze bedanken voor de uitnodiging en de ontzettende goede sfeer die deze jongens uitstralen.

 

 

 Foto's zender en mast  Filmpje koeling en afregelen zender  Filmpje Studio 

 

Publiek foto's    Hoezo geen stem meer?

 

Stereocoder en processing voor de spraak

Processing voor de muziek

 

 

 

SMS komt via de laptop binnen om vervolgens te worden uitgeprint.

Licht in de tent was het lezen op het scherm bijna onmogelijk

Dat is het mooie van de piratenwereld als er wat mis is, alle hulp in no-time is aanwezig

van omliggende piraten uit de regio. Eigen connectors werden van het antenne systeem

gehaald om ze door te laten draaien. Plugje kost toch al snel rond 175 euro

 

 

 

 

 

 

 

 

Behalve dat er veel werd gedraaid van vinyl en van CD werd ook gebruik gemaakt van MP3

 

Slaap plekken geen probleem en deze kar gaat vaak mee voor de omliggende feesten

 

 

 

Licht effect wordt hiermee geregeld

Versterkers voor de tent

 

 

 

Niet overbodig voor de boom om hem weer eens lekker recht te trekken

1 van de 2 aggregaten voor dit station