20-10-2007                                                                        Door RM en KB

Van alle vier marathonzenders waarvan we zaterdag een impressie maakten,  had dit team de hoogste mast. En ze hadden op Superboer na, het grootste bereik. En dat met weinig vermogen. Firma Puddingbuks, daar hebben we het over. Een Twents team dat bij vorige marathons vaak met tegenslag kampte, maar dit keer gaat het allemaal prima.

Bij aankomst op de draailocatie valt één ding op. De zendmast staat verderop. Dat is om praktische redenen. Via straalverbindingapparatuur van Tropicana komt de draadloze verbinding tussen apparatuur en zender tot stand.

Heaters 

Puddingbuks bestaat uit een team van 8 piraten die ook onder een andere naam draait. De marathon die vrijdagavond om precies 6 uur begon en door zou gaan tot maandagmiddag precies 12 uur. De studioapparatuur staat in een keet, die tegen een mooie grote feesttent is geparkeerd. Het is koud in Twente, maar twee grote heaters zorgen voor een aangename temperatuur.

De apparatuur bestaat uit de welbekende DX-1000 waarop 2 draaitafels van Citronic, type Audio Pro en een dual CD-speler van XXL zijn aangesloten. De CD-speler wordt alleen voor tunes en sponsors gebruikt, verzekert een teamlid ons.

Behringer airchain

De soundprocessing bestaat uit de Behringer-airchain. Het ziet er indrukwekkend uit met al die rode en groene ledjes en het klinkt op de radio erg strak, met zo nu en dan een beetje vervorming in het hoog. In de keten staan o.a. de Ultrafex, Composer, Denoiser CX-3100, stereoverbreder Edison en tweebands processor MDX-4000.

Het  bewerkte geluid gaat nu naar de kleine straalzender, vermoedelijk op 2,4 GHz. Bij de grote zender staat de ontvanger van deze straalverbinding die netjes weer een links en rechts audiosignaal geeft waarmee de stereo- en RDS-coder wordt gevoed. Het MPX-signaal verdwijnt in een zelfbouw stuurzender die de eindtrap aanstuurt.

Elonos-eindtrap

Een T800 met de eindbuis 3CX800A7 die ruim 900 Watt op de ingebouwde meter aangeeft. Alles staat goed ingesteld, want volgens Klompenboer hoogstpersoonlijk is de warme lucht uit de zender van de juiste temperatuur.

Het HF-signaal verdwijnt vervolgens in zes zelfbouwantennes, waarvan de bouwer ook even aanwezig was in de tent. Hij was erg tevreden over het goede bereik en dat met nog geen kilowatt. Voor hem een bewijs dat de antennes goed werk leverden.

Vrije frequentie

Dat goede bereik is natuurlijk in de eerste plaats te danken aan de hoge gehuurde mast. Met een tophoogte van 80-85 meter zorgen antennes, zender en mast gezamenlijk voor een goede verspreiding van het signaal en de vrije frequentie 94.3 –tenminste in West-Overijssel- doet de rest.

In Zwolle kwam daarom het signaal in bijna ruisvrij stereo met goedlopende RDS binnen op een binnenantenne op nauwelijks 2 meter hoogte. We hadden meer vermogen verwacht, maar dat hoeft dus soms niet.

Puddingbuks, gefeliciteerd met uitdraaien van de marathon en op naar de volgende keer.

 

2,4 Ghz zender