21-09-2007                                                                Sfeerverslag door KB

Het opstarten van een weekendmarathon: vrijdagmiddag 14 uur 42. Ik ben op locatie bij SVTK, Studio Vrij Twentekanaal. Alleen het is daar stil erg stil. De mast ligt plat en het enige wat ik hoor is de wind en voorbij razende autoís. Hoog in de lucht vliegen enkele buizerds, biddend op zoek naar een prooi. 

 

Alles plat

Ook de prachtige mast ligt horizontaal en nog ingeschoven. Vanaf het kruisstuk is een deel nog niet gemonteerd en het lijkt erop dat het nog wel even kan duren om dat klaar te maken. Twee grote aggregaten staan gereed en daar tussen staat de zware zender. Maar ook daar komt geen geluid uit.  

Nog steeds geen geluid en geen volk te bekennen. Hoe gaan ze dit allemaal opbouwen in korte tijd?  

Een gloednieuwe topbuis ligt te pronken, met al 8 fabrieks Rossen erin gemonteerd. Het aluminium glimt nog van alle kanten. Tijd om eens op inspectie te gaan. De koppelbalk is een vreemd type en ook fabrieks. Hij is lang en smal en het lijkt erop dat deze is ontworpen om tegen de mast te plaatsen, gezien de uitsparingen. 

Zender

Het laat zich eigenlijk wel raden. De zender is een bekende. Een R&S-kast van een 10kW die in het hok staat, op slot. De contouren van de ventilatie maakt duidelijk dat het om dit type zender gaat. 

 

Aan het werk

De teamleden zijn inmiddels gearriveerd en eindelijk kan ik eens aanschouwen hoe dit gedegen team het allemaal voor elkaar krijgen in korte tijd. Gesmeerd gaan ze aan het werk, met veel humor en fun en alles loopt automatisch, zonder een woord.  

Ervaring, dat is wat het team heeft en ze kennen de klappen van de zweep. En ook niet alles altijd goed gaat. Maar dit keer loopt het op rolletjes. De aardpen voor de mast wordt in de grond geslagen en er wordt nog wat aan de mast gelast tijdens de laatste inspectie voordat die echt omhoog kan. 

Lawaai

Eindelijk de dBís gaan omhoog. De twee aggregaten worden gestart, een voor de zender en een om de mast omhoog te hijsen. Een enorm vermogen is nodig om dit gevaarte vertikaal te krijgen  

 

Nog meer lawaai

En daar gaat-ie dan, met veel lawaai, ratelt de mast omhoog. Al baat dit lawaai het team wel enige zorgen. Want tijdens de proef verliep alles soepeltjes, maar dit geluid kennen ze niet. Wellicht komt het omdat er nu aan 1 kant Rossen hangen en de lagers er strakker in liggen. Kracht maal arm kunnen vreemde dingen doen. 

 

Vier uur

Het is het team toch nog gelukt om de mast in afzienbare tijd 80 meter omhoog te krijgen, en alles met beleid, rust en orde. Zo, die staat en nu de zender aan. Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met een kenner. Een muggenzifter wil ik de zendermonteur niet noemen, maar afregelen van de kast gaat met beleid en dat kost ff tijd. 

Alles moet op de juiste waarden staan, of zo goed als dat kan en anders opnieuw. Het resultaat is er ook naar. Na een inspectie in de auto had je niet eens in de gaten dat de zender aan stond, zo schoon was het aan de band, terwijl er toch 10kW op de klok stond.

Werkt

Dan gaan we naar de studio, en die ziet er goed uit. Een splinternieuwe bar waar de apparatuur in staat. Ze hadden geen keus. De vorige is letterlijk op een andere locatie in vlammen opgegaan. Alles ziet er nu dan ook zeer goed en verzorgd uit.  

 

Apparatuur

Hiermee verwijs ik naar de vorige impressie. Alleen is de dual cd-speler vervangen. Het blijft een Denon maar ipv type DN4000 staat er nu een DN4500. 

 

Orban

Daar viel me wat op. De tijdens vorige impressies zo afgeschermde apparatuur - Omnia en Stereomaxx- hebben ze vervangen door een Orban-8300. Op de vraag of ze hiermee tevreden zijn was het antwoord: we willen eens wat anders proberen. 

 

Computer?

Ik word gek. SVTK met een PC die gebruikt wordt om de SMS af te lezen. Nee, Klompenboer is niet gek geworden. Deze werd gebruikt om de RDS te programmeren en in te lezen. SMS wordt nog lekker met de hand opgeschreven omdat het programma elke keer vol raakt. 

Na vertrek heb ik ze nog bedankt voor de uitnodiging. Een team dat zich inmiddels heeft bewezen op de Nederlandse radio als piraat. Veel wordt er over hen geschreven en veel wordt er over hen gekalkt. Maar dit team blijft draaien. Het gaat ze om de muziek. Het gaat ze het zenden. Maar bovenal gaat het ze vooral om de luisteraars. 

En dan ruis

Vijftien minuten na vertrek zit ik nog in de auto en we beginnen waar de impressie is mee begonnen. Het is stil, heel stil maar nu op de radio. Ruis: de zender is uit. De gehate brief (van de gemeente) hebben ze al na een half uur uitzenden mogen ontvangen.  

 

NAWOORD:

SVTK heeft na een paar uur de weekendmarathon hervat vanaf een andere locatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toegangsdeur naar de zender

 

Schakelkast van het aggregaat

Soundprocessing

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorkant van de nieuwe studiomeubel