09-07-2007  KB

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik hier ben geweest, Saturnus en de Pino.

 

Metamorfose

Een enorm verschil is het nu vergeleken met een aantal jaren geleden. De oude keet, de mast en de zender, niets vind je meer terug. Geen vaatdoeken meer aan het plafond om het vocht op te vangen. Kortom, geen oude bende meer. Toch is er wat hetzelfde gebleven ondanks de metamorfose. De gezelligheid, en daar moet je niet aan willen sleutelen.

 

Team

Het team bestaat nu uit 2 personen: de Saturnus en de Pino draaiend op de 95.90 en deze keer niet met RDS vanwege verkoop en wachtend op de nieuwe.

 

Saturnus is al menige jaren actief op de band en is 11 jaar geleden begonnen met uitzenden. Het begin was klein. Een lampenzender van ongeveer 10Watt en een mastje van 8 meter met een enkele Ross. Uiteraard was dit na verloop van tijd niet voldoende en werd er een enkele CX aangeschaft en beter materiaal.

 

Boegbeeld

Pino loopt nog niet zo lang mee in de piratenwereld maar is inmiddels al haast een boegbeeld voor vele piraten. Vol humor gaat hij door het leven. Maar helemaal onbekend is hij er niet mee. Toen Pino nog in een ei zat zond zijn vader al menige jaartjes uit. Daarmee is hij gestopt toen Pino uit het ei kwam.

 

Pino leerde de muziek op de bouw kennen, want waar hoor je eigenlijk nog meer piratenmuziek als in deze sector? Wat jaartjes later kwam hij in aanraking met het piratenstation de Hoefsmid en eigenlijk had hij voor die tijd nog nooit een zender in het echt gezien. Pino draait nu inmiddels ruim 2 jaar bij de Saturnus.

 

Processing

Nu de rollen op elkaar afgestemd zijn, neemt Saturnus voornamelijk het materiaal op zich. Een splinternieuwe Omnia Fm-Turbo is het resultaat en alles in eigen beheer. De Omnia staat rustig afgesteld, niet te agressief en zorgt voor een fris geluid. Geen goede kwaliteit zonder dat de bron goed is. De mengtafel van Dateq, type Apollo, maakt al het halve werk.

 

Een Behringer Utravoice VX2000 is voor de spraak, maar eigenlijk meer om wat meer te weten te komen wat en hoe het allemaal werkt. Voor de spraak zelf gebruiken ze een Sennheiser 815s microfoon.

 

De draaitafels zijn van een onbekend merk en zijn 2e hands gekocht vanuit een geluidsstudio. Wel zijn de elementen een bekende in piratenwereld. Het gaat om  2 Tonars Concorde.

 

Vinyl en MP3

Pino is de man van het vinyl en compleet verslaafd aan de geur van dit zwarte goed en je ziet hem ook lachen als het gaat om vinyl. De keuze is dan ook voldoende maar nooit genoeg. Niet alleen vinyl maar ook MP3 van hoogwaardige kwaliteit wordt hier gedraaid. Een combinatie die je niet vaak ziet, zeker omdat de 2 CD-spelers niet of nauwelijks worden gebruikt. Waarom dan MP3?

 

We draaien natuurlijk voor ons zelf, maar zeker ook voor de luisteraar en om aan die vraag van nieuwe platen te voldoen of platen die we niet in ons bezit hebben, draaien we van MP3. We willen ze toch graag laten horen. Piraten uit hart en nier, daar heb ik dus mee te maken.

 

Mast en Zender

Ook dit is een type die je vaker ziet, een kantelschuifmast. Hij wordt met de hand gekanteld met een lier om vervolgens elektrisch te worden gehesen tot een hoogte van 47meter. Bovenin hangen 4 Rossen voor het zendbereik. Compleet uit zicht ligt de mast na de uitzending verscholen achter coniferen. De zender zelf is van het type Spaan, 4 x CX250B, en deze loopt erg rustig op een vermogen van zo'n 1100 Watt

 

Het knooitijdperk is bij dit station wel gebeurd. Het materiaal moet gewoon goed zijn. Mijn wagen, dat is een vervoermiddels van A naar B. Daar pomp ik geen geld in. De hobby gaat voor, aldus de Saturnus

 

Filmpje Saturnus en de Pino

 

 

 

 

 

 

Zender en eindtrap

Omnia Fm Turbo

 

 

 

Mengtafel en de spraakprocessor

 

 

De Saturnus en de Pino

 

 

 

 

 

 

 

 

De grasmaaier uit de tuin van Zweelloo

 

 

 

Juli hartje zomer maar hier is het altijd kerst

Dat wordt toch naar een dokter, dat lijkt me niet goed.

Kaarten voor dit concert zijn bij de studio af te halen

 

 

Pino op de fiets en wel een heel bijzonder exemplaar.

Hij vertelde ik heb wat onderdelen kunnen verkopen daar kan ik weer mooi een singel voor kopen en dat onderdeel heb ik toch niet nodig. Aldus de vinyl verslaafde.