09-12-2007                                                        Richard/Wilco

Sinterklaas had bij zijn vertrek naar Spanje nog een verrassing achter gelaten. Een driedaagse muziekmarathon op de FM-band. Jawel, we hebben het over Sint FM, inmiddels voor de vijfde keer in de lucht.

Vijf jaar geleden besloten diverse piraten uit het grensgebied van Salland en Twente tijdens de Sinterklaas-periode een weekendmarathon te draaien. Vanuit een feesttent midden in de winter. Ze waren daarmee 1 van de eersten.

Dubbele Mosfet

De dubbele Mosfet deed zijn werk goed en zowat half Nederland kon Sint FM zowat ontvangen. Sint FM werd een jaarlijks terugkerend gebeuren en steeds erg succesvol. Nog twee keer draaide het team met de dubbele Mosfet. Vorig jaar kwam er al 2 kW uit de zender en dit jaar bijna 5 kW.

Dat vermogen was dit weekend zeker nodig om op sommige momenten nog enig bereik te hebben. Het was weer een druk weekendje op de band en zeker op de 95.9 MHz, waar Sint FM dit jaar op was te beluisteren.

Buiten verwachting

Ondanks het soms wat tegenvallende bereik, was de sfeer er niet minder om. Integendeel zelfs, het was zowel vrijdagavond als zaterdagavond superdruk in de tent. Helemaal toen op zaterdagavond een optreden plaatsvond van De Bierefluiters. Buiten verwachting, omschreef een teamlid het marathonweekend.

Ook voor deze website is Sint FM een legendarisch station geworden. Het was drie jaar geleden na TV Team het tweede station met een impressie op Klompenboer. En daarom nu dit jaar ook trouw even een kijkje nemen bij dit station dat uit tien leden bestaat.

Modderbende

Op zondagmiddag overigens en het blijkt dat de drukke zaterdagavond en de gigantische regen zijn sporen achter heeft gelaten op het weiland. Een grote modderbende met diepe trekkersporen. Gelukkig kon je ook langs de weg parkeren en een vrijwel droog pad liep naar de tent toe.

In een oude keet, die tegen de tent aan was geplaatst stond de studio-apparatuur. Als het middelpunt gebruikten ze de Dateq mixer Apollo. Daarop aangesloten waren twee draaitafels van Gemini, type PT-2100, en een dual CD-speler van Denon. De meeste teamleden draaien van vinyl, een enkele ook van CD. Vinyl was er genoeg voorhanden. De hele draaikeet stond vol met singles.

Orban TV

Voor de soundprocessing stond ook hier een heuse Orban Optimod. Geen 8200, maar de 8282-TV. Deze Orban is met name bedoeld voor soundprocessing van TV-stations. Hij klinkt wat minder fel door de langere release- en attacktijden van de compressor. Dat was goed te horen bij Sint FM. Het geluid was mooi rustig, maar toch heel constant.

Veilig op afstand van de feesttent stond de ruim vijftig meter hoge mobiele mast. Bovenin hingen 8 breedband-dipolen. Aan de andere kant van de kabel stond een RVR-eindtrap met een mooie stuurzender, ook van RVR. De zender werkte het hele weekend probleemloos.

Alleen zaterdagnacht vloog de eindtrap 1 keer in de beveiliging, waarschijnlijk doordat de antennes door de harde wind wat heftig heen en weer slingerden. Maar na het uit/aan-zetten van de eindtrap was ook dit probleem opgelost.

Kortom, een geslaagde marathon van Sint FM en hopelijk komt Sint volgend jaar opnieuw terug met een leuke surprise.