08-09-2007                KB

Eindelijk een keer in Friesland voor een impressie. Dat komt doordat Jacco, de vaste impressiemaker voor deze provincie, helaas geen tijd had. Hoe dan ook, anders was ik er ook wel geweest om te kijken, maar dan meer op de achtergrond. Want zon hard signaal vanuit deze provincie komt niet zovaak voor, al is het geen mega-signaal geworden.

 

NAP

Friesland ligt qua hoogte erg ongunstig en zeker deze locatie, die ruim onder de zeespiegel ligt. En dan moet je behoorlijk stoken om tegen het geweld vanuit Twente op te boxen. Het lukte hen wel, vanwege het vermogen, maar ook doordat de meeste Friese piraten veel noordelijker zitten.

 

De noordelijke piraten hebben nog meer vermogen nodig om in Overijssel door te komen. En 25 meter is al nodig om ten opzichte van delen van Twente de eerste Ross op de grond te zetten. Kortom, 25 meter hoogte in Friesland is nul meter NAP in Twente.

 

Mast en antennes

Een kraan werd gebruikt om 57 meter de kunnen halen. Het was de bedoeling om veel hoger te gaan zitten maar de grote kraan was op het laatste moment niet beschikbaar. De antennes zijn een ander verhaal. Aangezien ze tegen het IJsselmeer aan zitten is vermogen stoken richting het water iets overbodigs en zinloos. Dus werden er richtharken geplaatst. Zes stuks in totaal, richting het zuidoosten.

 

Strandw8

Dit station bestaat uit een 8-tal piraten vandaar de naam Strandw8 en omdat ze 300 meter vanaf het strand afzitten is het een bijzonder toepasselijke naam. De uitzending vond plaatst via de 94.50Mhz in stereo en RDS.

 

 Overijssel/Friesland

Niets van deze twee maar gewoon 1 team. Het is begonnen als grap. De Friese formatie wilde ook wel eens wat neerzetten in hun provincie en aangezien 6 Overijsselse piraten hier wel graag aan mee wilden werken moest het er ook van komen.

 

The know-how kwam uit Salland en de organisatie gebeurde door Friezen. Dit team is inmiddels erg hecht geworden. Het komt doordat een Friese piraat een airco had geschonken aan een Overijsselse piraat. Zijn zender was namelijk kapot gegaan door vochtproblemen. Een airco vanuit Friesland werd min of meer geschonken en hierdoor vormde zich een vriendengroep die zich nu Strandw8 noemt.

 

Op tijd

Vrijdagmorgen rond 8 uur in de ochtend was het dan zover. De zender ging aan na de hele nacht te hebben doorgewerkt om de antennes in de kraan te krijgen en af te stellen. Enkel het gaat niet goed, brom in de muziek en die is er ook niet uit te krijgen. Later werd niet zozeer een oorzaak gevonden maar wel een oplossing. Tegen alle logica in werd de aarde verwijderd en ook de brom was weg.

 

Zender

Deze is net rechtstreeks overgekomen uit Italie en met spoed naar de plaats van bestemming gebracht. Aangezien ze geen idee hadden of de zender van het merk ES wel zou werken werd een reservezender meegenomen. Een 5kW Elonos zodat ze niet met lege handen zouden zitten

 

Dit gold ook voor de richtantennes. Een stelletje Rossen lag paraat voor als de richters niet zouden werken. Alles werkte gelukkig naar behoren. Er kwam geen vermogen terug en ze waren prima afgesteld. Acht kilowatt kwam uit de zender met de CX10.000 als eindbuis, die normaal wel een dikke 10kW moet geven. De sturing is geen fabrieks en is van het type dat veel wordt gebruikt in Twente. 

 

Processing

Een Omnia-FM is wat er achter staat, geen geknooi dus. Ook hier hadden ze een reserve-apparaat achter de hand. Dit was de DSPX-Mini Fm. De processing voor de spraak kwam uit een VIP Voice-Processor met ervoor een Shure SM7b microfoon. Een goed mengpaneel van Dateq, de LPM 7.3, en 2 Reloops platenspelers RP-4000M3d met Ortofon-naalden zorgen voor de complete geluidsoverdracht.

 

Vinyl is ook wat hier in het algemeen de klok slaat en af en toe werd een verdwaalde MP3 vanuit een laptop met het programma OTS-DJ ten hore gebracht. Een van de Friese piraten had al 15 jaar niet meer uitgezonden maar had al zijn singels nog. Hij vertelde: platen draaien dat verleer je niet maar het praten na zo lange tijd is wel onwennig nog, maar ik moet zeggen de kick is prachtig.

 

Locatie

Schitterend, dat kennen we niet in Overijssel, kijken zover als de horizon reikt en alles plat maar door de achtergrond van het IJsselmeer is het een schitterend plaatje. De tent zelf staat min of meer onder aan de dijk en is 300 meter van het water verwijderd. De zender staat achter de dijk uit het zicht. Eigenlijk onder het mom, komen ze, dan vinden ze hem toch wel. Met die instelling hadden ze er dan ook geen enkel probleem dat alles op de foto kwam.

 

Bedankt

Ik wil het team bedanken voor de uitnodiging. Voor mij was het compleet wat anders, en verhongeren en verdrogen was er niet bij. Alles was tip-top voor elkaar. In het bijzonder de mentaliteit van de Friezen. Stug en eigenwijs zoals we die wel eens noemen, maar gezien de spontaniteit en de supergastvrijheid was daar weinig van de merken. Ook de aanwezige studiogasten wil ik bedanken voor deze supermiddag.

 

 

 

Filmpje Strandwacht

 

Stralend richting Zuid oost Nederland

 

 

 

 

 

 

 

 

Achterkant van de 10Kw en de midden eindtrap

De reserve zender ook nog goed voor 5Kw

Kijkje in de kast

Voeding en gelijkrichting (groene Print)

 

Processing

Geluid voor de tent en reserve processing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duidelijk te zien het effect van richtantennes

Veiligheid al is het niet groot hier is over nagedacht in elk geval ook verlichte nooduitgang

Voor het grijpen maar ook brandblussers buiten naast de zender.

 

 

 

 

Hou je kroost in de gaten al was die leeg