05-01-2007

De laatste vakantiedag voor mij en de eerste impressie 2007 bij Studio Drentina. Een station, en de naam zegt het al, uit Drenthe. Via MSN is de afspraak gemaakt. Ik was erg benieuwd naar dit station. Hoewel het een oud fenomeen is, lijkt het tegenwoordig weer bijzonder: het gaat hier om een zolderpiraat.

 

We kennen de begrippen marathons, de één na de andere maar wordt gehouden. We zijn deze groep waar het eigenlijk mee is begonnen een beetje vergeten, zo lijkt het wel. De groep éénmansformatie zendpiraten.

 

Maar hier hebben we er nog één die al jaren uitzendt op eigen tijden en op verschillende zendfrequenties. Zeker met dit vermogen van 300 W kom je haast niet meer aan. Het is druk op de band en we moeten een eigen plekje zien te vinden, vertelde hij. Maar dat is niet erg. Momenteel staat de zender op de 97.90Mhz in stereo.

 

Zender

Ik heb nu net een andere zender, een K350 enkele Mosfet, goed voor 300Watt en dat is ook genoeg voor me. Ik ben maar een omgevingspiraat. Enkel die vlieger gaat niet helemaal op. De afstanden op deze frequentie zijn toch nog wel bijzonder te noemen voor deze tijd, en de verzoekjes stromen dan ook binnen. De stereocoder is een oudje, FRM-schema, maar voldoet prima voor me.

 

Studio

De studio is heerlijk gezellig ingericht in een omgebouwde slaapkamer waar alle apparatuur staat met de zender in een kast. Van alles werd gedraaid, van vinyl CD, MD en van MP3. De ruime keuze betreft muziek is hiermee ruimschoots aanwezig.

 

In die tijd dat ik aanwezig was wordt hier met verstand mee omgegaan. Er is veel kennis van de platen mag ik wel zeggen, vooral op gebied van MP3 al  wordt er voornamelijk van vinyl en CD gedraaid. Muziek is muziek en de luisteraar maakt het allemaal niet uit waar de muziek vandaan komt. Maar vinyl is mooi al neemt het wel veel ruimte in zo'n kleine kamer in.

 

Processing

Vanuit de Behringer mengtafel type UB2222FX-Pro gaat het signaal naar de processing. Hiervoor wordt gebruikt een Phonic A6500 Optimizer en een Behringer Ultrafex Pro Ex-3200

 

Antenne

De antenne staat op 18 meter en noemt men in de volksmond een patatzak. Al is dit een copy van de breedbandantenne SHR3M.

 

Helaas heeft het geheugen van de camera het begeven waardoor er diverse foto's niet zijn opgeslagen. Verder bedank ik Studio Drentina voor de uitnodiging en gastvrijheid.

 

 

De zender en eindtrap in één

 

 

 

 

 

Stereocoder van FRM

 

 

 

 

 

 

Soundprocessing

De ontvangst antenne