19-10-2007                                        Door KB

Vrijdagmiddag en al een tijdje staat dit station op de agenda, maar doordat er elke keer wat tussenkwam, komt het er maar niet van. Ook nu dreigde het bijna mis te gaan omdat een van de jongens afwezig zou zijn. Maar door te bellen met zijn werk had hij gelukkig een lang weekend te pakken. 

 

Met tap

Het team van deze Zuid-Drentse piraat bestaat uit 3 man. Ze draaien bijna wekelijks hun programma op de 95.10 MHz in stereo en RDS. En ze zitten in een bijzonder gezellige studio. Via internet werd een bar gekocht die daarvoor echt werd gebruikt in een kroeg. Hij is nog compleet met tap. 

Studio de  Valk, daar hebben we het over. Dit station draait midden in een woonwijk met een mast van ruim 35 meter. Een strakke mast, die leek meer op de zendmast van een lokale omroep –vanwege de hoogte en de 2 Rossen- maar dat was niet het geval. 

Apparatuur

In de prachtige studio staat het materiaal opgesteld en veelal wordt van vinyl gedraaid en dan vooral Hollandse hits. De platenspelers zijn nieuw voor mij. Het is de eerste keer dat ik deze zie. Het zijn Akiyama’s met leuke functies. De snelheid waarmee hij opgestart moet worden, kan je instellen en heeft een reverse (achteruit). Bovendien zijn ze geschikt voor 33, 45 en 78 toeren platen. 

En ook niet onbelangrijk: hij heeft een voorversterker aan boord. Gebruikt worden Ortofon Concorde-elementen. Het mengpaneel wat er wordt gebruikt is een Phonic, type MU1822X. Twee losse CD-spelers en een enkele MD-speler maakt de keuze aan muziekbronnen af.  

Processing

De processing is zowel lastig als eenvoudig maar degelijk. Als hoofd staat er een Triple-C en een 2x 32 band equalizer, merk Boss, type GE-231. 

In de studio staat verder nog een monitor om via een camera de eindtrap in de gaten te houden. De zender staat namelijk op zolder. Het is allemaal fabrieksmateriaal. De stuurzender is een Rake87, helemaal regelbaar van vermogen met een maxi van 50Watt en met een zogenoemde BCD-schakelaar om van frequentie te wisselen, Ook heeft de zender een ingebouwde stereocoder en limiter. De eindtrap is een Elonos T2000/2 die op 2kW geeft op de klok. 

Ik wil dit bijzonder plezierig team bedanken voor hun gastvrijheid en het gaat een plezierige trend aan het worden: de droge worst die met smaak is verorberd.

Filmpje Studio de Valk